12 европейски града представиха кандидатурата си за зелена столица на Европа през 2016 г. Титлата се присъжда на град, който управлява делата си, опазвайки околната среда.

"Щастлив съм от големия брой кандидатури за наградата зелена столица на Европа. Това показва ангажимента на европейските градове за подобряване на качеството на живот на жителите им и на околната среда", заяви еврокомисарят по околната среда Янез Поточник.

12-те града кандидати са Даброва Горница в Полша, Есен в Германия, Лариса в Гърция, Любляна в Словения, Неймеген в Холандия, Осло в Норвегия, Реджо Емилия в Италия, Сантандер и Сарагоса в Испания, Тур във Франция, Умеа в Швеция и Питещ в Румъния.

Тази година за първи път от създаването на наградата през 2010 г. европейските градове с поне 100 000 жители получиха разрешение да представят кандидатурата си за титлата през 2016 г. Преди това можеха да кандидатстват само градове с 200 000 души население.

Група от международни експерти ще направи техническа оценка на всяка кандидатура въз основа на 12 показателя, сред които облекчаване на климатичните промени и приспособяването към тези промени, местният транспорт, зелените градски зони, съчетаващи качеството на въздуха, качеството на звуковата среда, производството и управлението на отпадъците и водата и третирането на отпадъчните води. Градът лауреат ще бъде обявен през юни 2014 г. в Копенхаген, зелена столица на Европа догодина.

До момента шест града са получавали титлата зелена столица на Европа – Стокхолм в Швеция през 2010 г., Хамбург в Германия през 2011 г. и Витория-Гастеис в Испания през 2012 г. Лауреатът през 2013 г. е Нант във Франция. Копенхаген получи титлата за 2014 г., а Бристол във Великобритания – за 2015 г. Журито е съставено от представители на Европейската комисия, Европейския парламент, Комитета на регионите, Европейската агенция за околната среда, ICLEI, включваща местни представители по трайното развитие, бюрото на Конвенцията на кметовете и Европейското бюро по околната среда.