Ватикана формално призна Международната асоциация на екзорсистите като благослови 250 свещеници от 30 държави, които твърдят, че спасяват обладаните от Сатаната.

Практиката на асоциацията вече е призната съгласно каноничен закон, съобщи ватиканският вестник L`Osservatore Romano.

Папа Франциск често подчертава необходимостта от борбата със "Сатаната" и "демоните" и често е сниман в драматични сцени. Пример за това е случка от миналата година, когато той постави ръцете си върху главата на момче в инвалидна количка. Момчето се свлече в количката си при допира на свещеника. Това се прави и от екзорсистите по време на молитва за освобождението на жертвата от дявола.

Първата асоциация на екзорсистите е основана от отец Габриеле Аморт, главен екзорсист на Светия престол от почти 30 години. Той описва напрегнати сеанси с обладани хора, които крещят, хулят и плюят парчета стъкло. Той основава асоциация на италианските екзорсисти през 1991 г. След това започва да организира сесии с борци срещу дявола от различни държави, от което произтича и учредяването на международната организация.

Франческо Бамонте, председател на асоциацията, казва пред ватиканския вестник, че признанието е "причина за радост за цялата църква". "Екзорсизмът е форма на благотворителност, която е от полза за страдащия", добавя свещеникът.