Представители на ГЕРБ присъстваха на политическите консултации при президента и там беше постигнато споразумение на 5 октомври да има избори, а президентът обяви, че на 6 август ще назначи служебен кабинет.

Това обяви пред бТВ премиерът Пламен Орешарски. От тази гледна точка, смятам, че най-подходящият период да подам оставка е 21 – 25 юли. Не смятам 21-ви за удачна дата, затова ще подам оставка на 23 или 24 юли, обяви премиерът. Орешарски поясни, че датата 21 юли не е подходяща, тъй като тогава се отваря банка КТБ и не е добър знак, ако в този ден премиер подава оставка.

"Не успяхме да променим системата за финансиране на болниците и към настоящия момент има същите проблем, защото нямаше политическа подкрепа. Причините са същите, заради които тези реформи не се направихме и в предишните кабинети", коментира премиерът по отношение на здравеопазването.

Като положителна стъпка в тази област Орешарски посочи подготовката на електронното здравеопазване, което ще позволи на следващите правителства да вървят напред. "Болницата в Стара Загора беше в тежко състояние и миналата година. Трудно можете да финансираме само една болница и да не можете да обърнете внимание и на други. Самата НЗОК също не е в недобро финансово състояние, но се надявам, че със затягане финансовите системи, годината ще завърши с малък дефицит", каза още министър-председателят.

За проблема с КТБ Орешарски поясни, че тъй като е била първата банка, изненадата е била по-голяма. "Собствениците й не бяха активна страна и нямаше друг вариант, по който да реагира Централната банка. При ПИБ БНБ се обърна към нас и ние съдействахме по активен начин. Уведомихме ЕК и разработихме различни варианти за действие. Брюксел разреши и държавна помощ за подпомагане на ликвидността", поясни Орешарски.

Според него са изтеглени сравнително малки суми на фона на общото изтегляне от държавата. "Не виждам защо да правят изключение държавните мениджъри, защото те също се грижат за активите на поверените им дружества. Икономическият министър е въздържал и други държавни дружества да теглят от КТБ", подчерта премиерът и добави, че мобилизираната ликвидност за подпомагане на банките не е изразходвана. "Цялото общество се справихме добре и затова искам да благодаря както на медиите, така и на експертите", каза още Орешарски.

Той увери, че вече се изпълнява наредбата за разпределението на държавните пари в различни банки, приета от служебното правителство на Марин Райков.

Премиерът каза, че все още не са обсъждани имена за бъдещ еврокомисар. "На сбирка при президента бе уточнено, че ще се изработват критерии и на консултации с различните партии ще се обсъждат кандидатурите за бъдещия еврокомисар, тъй като с него ще работят няколко правителства", подчерта министър-председателят.

Орешарски обясни, че рекордният брой одобрени обществени поръчки се дължат на влизането в сила на новия ЗОП. "Нормална дипломатическа практика е новите назначения да се правят 6 месеца по-рано, за да се знае кои се назначават и кои се отзовават", коментира той по повод на назначенията, които се правят в МВнР.

"Митът за премиера цар-слънце не е уместен, защото ние бяхме експертно правителство и изпълнявахме експертна програма", заяви Орешарски.

"В програмата на правителството, която обяви в началото на мандата, почти всички ангажименти са изпълнени. Имахме задачи и изпълняваме програма. Ние бяхме програмно правителство", подчерта премиерът.

"В началото на този мандат миналата година имах подкрепа от двете политически сили, днес отново имам подкрепата им", заяви Орешарски. "Това, че между тях има търкания, съжалявам, но не мога да им се меся", уточни той.

Голям кръг мои познати почти без изключение ме питат "как издържа", призна премиерът. Най-лесното решение щеше да е да си тръгна и да оставя страната в хаос, коментира още той.

Държавата е финансово стабилна, подчерта Орешарски. За състоянието на НЕК той припомни, че компанията е със задължения още от 2010 година. Когато намалихме цената на тока, НЕК също имаше задължения, сега като я увеличаваме, защо се поставя отново въпросът. Премиерът подкрепи тезата си, че НЕК преодолява проблемите със задълженията в цифри. В края на 2012 г. задълженията са били 2. 6 млрд. лева, в края на миналата година те са 3.1 млрд., а сега са 860 млн. "Да, НЕК не е в добро състояние, но е така от 2010 г., каза Орешарски.