Мъж на 85 г. от Шумен е измамен по телефона с 11 000 лева, съобщиха от ОД на МВР в сряда.

Във вторник следобед Й.М. получил телефонно обаждане. Неизвестен му съобщил, че негови близки са предизвикали пътен инцидент на пешеходна пътека във Варна, в който е загинало дете, а близките му са задържани в полицейското управление.

Обяснил, че ги очакват между 5 и 15 години затвор, но нещата "могат да се оправят", ако плати 16 000 лева. Възрастният човек казал, че няма толкова пари. В същото време в разговора се включила "внучката" му, която плачейки казала "дай колкото имаш".

Малко по-късно, на паркинг зад хипермаркет в града мъжът занесъл и предал на "куриер" 11 000 лева.

В същото време пенсионер от Пловдив бил измамен с 12 000 лева. Следобед във вторник мъж, представил се за лекар, се обадил по телефона на 83-годишния мъж

и обяснил, че дъщеря му се нуждае от спешна операция на крака, за която трябвало да се купят три златни пирона. Мнимият доктор казал още, че за улеснение ще изпрати служител на здравната каса да вземе парите. Малко след разговора бащата предал сумата на непознат мъж на видима възраст 35-40 години.

Ден преди това 61-годишна жена от Пловдив също била измамена. В понеделник мъж, представил се за полицай, съобщил по телефона на пловдивчанката, че дъщеря й предизвикала пътно произшествие, при което починало дете, и трябвало да се платят 1600 лева кръвнина. Майката оставила исканата сума под улична лампа пред входа на жилищния блок.