Над 90% от българите мечтаят телевизорът им да се свързва с телефона и да се управлява с магическо дистанционно, разпознаващо гласа и жестовете. Според една пета от хората най-важното предимство на SMART телевизорите е достъпът до интернет. Това става ясно изследване на социологическа агенция BluePo!nt по поръчка на LG Electronics България.

От данните става ясно, че българинът има средно по 2 телевизора и половина в къщата си, като 85% имат повече от един приемник.

Всеки ден телевизия гледат 78% от българите, като едва 4% пускат приемника по-рядко от веднъж седмично.

Размерът на екрана пък е най-важен за две трети от българите. За почти толкова хора (63,3%) от най-голяма важност е дисплеят на телевизора. За близо половината от запитаните с най-голяма важност е качеството на картината като цяло.

Направеното проучване показва и разлика в предпочитанията на жените и мъжете. Резултатите сочат, че българските мъже имат повече изисквания към телевизора от жената. Жените пък имат по-високи изисквания от мъжете само по отношение на размера на телевизора и свързаността му със смартфона и лаптопа. За мъжете в много по-голяма степен са важни входно-изходните интерфейси, честотата на опресняване на картината, времето за реакция, ъгълът на видимост, разделителната способност.

Любопитен факт е, че енергийният клас, разделителната способност и размерът на екрана са по-важни за хората, които не са доволни от телевизора си, отколкото за тези, които са доволни.