Докладът на комисията за полетите на властта ще бъде изпратен на главния прокурор. Това гласуваха депутатите, които гледаха доклада й.

Депутатите приеха доклада на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г.

От 180 депутати, "за" гласуваха 100, 80 бяха "против", нямаше въздържали се.

Часове наред депутатите в парламента гледаха доклада на комисията. Председателят й Венцислав Лаков посочи, че от работата им станало ясно, че съществувал пълен хаос между институциите, които се занимават с полетите на властта и не се пазят документите. Те са изпратили писма до над 60 институции. Работено е по две направление - едното е за Авиоотряда, а другото за военните хеликоптери и самолети. Поканиха в комисията да бъде изслушван Бойко Борисов, той не пожелал да дойде пред комисията. Стана ясно, че разходите са повече от 34 млн. лева – това е държавна издръжка, но според Лаков към тези пари се добавят и средствата от ведомства за всеки отделен полети. 67 полета са извършени с военните хеликоптери и самолети за над 800 000 лева. Това е разход главно за горивото и реално разходите би трябвало да са два пъти повече, каза Лаков. Те са били за превозване главно на премиера, извършени според тях в нарушение на заповед на министъра на отбраната, която регламентира кой има право на това.

Полети са били ползвани с предизборни цели. Така на 27 октомври 2011 година с "Кугър" тогавашният премиер лети Асеновград-Пловдив - Плевен. На борда е и Христо Стоичков, а според справка в интернет Борисов бил на предизборни събрания и партийни мероприятия в градовете. Много от полетите са извършени, без да е ясно кои хора са били на борда. Оказало се, че няма нормативна база, която да задължава да се съхраняват списъци на лицата, които са били на полетите – главно за вътрешните дестинации.

Установихме полети на "Авиоотряда 28", по нареждане на премиера, които са с търговска цел, а няма право да извършва такива полети. Това каза председателят на временната комисия Венцислав Лаков и посочи, че се натъкнали, че са превозвани многократно футболни отбори, не само Бистришките тигри. Полети са извършвани за заснемане на филми, за телето Бойка.

Отделно е имало наземно дублиране от страна на колите на НСО, но комисията не успяла да изчисли колко е струвало това. През летния сезон са изключително натоварени по дестинацията София – Варна и София - Бургас, каза Лаков и посочи, че са се натъкнали на полети до дестинации като ловни стопанства.

Жельо Бойчев каза пред депутатите, че се надява с приемането на този доклад да покажат на българското общество, че в нашата страна има правила, има закони и те важат за всички. Ние трябва ясно да покажем, че правилата и законите важат за всички и ще бъдат спазвани от всички и няма да има компромис.

По време на дебата Антон Кутев, който беше член на комисията, посочи, че няма нито един полет, поръчан от президентството, за който не се знае кой е пътувал. Той изтъкна, че за правителството не се знае, защото един безотговорен човек в лицето на Бойко Борисов е отговарял за тази работа.

Бившият транспортен министър, сега депутат от ГЕРБ Ивайло Московски пресметна, че по време на Тройната коалиция са извършени 42 на брой повече полета. Московски смята, че действията на тази комисия можели да се направят и от други институции у нас. Няма хаос в подаването на информация, списъци има доколкото той знае, те са подадени на прокуратурата и най–вероятно, ако от там си ги изискате ще ви бъдат дадени, каза Московски. Никога не са ползвани летателните средства за предизборни цели, категоричен е той. "В интерес на истината губим времето на хората, смятам, че този дебат по никакъв начин няма да помогне за вдигане на рейтинга на парламента и сега", каза бившият транспортен министър.

Венцислав Лаков каза, че попитал "Кой?" - Кой разреши да се използва военен хеликоптер за предизборни цели? Управлението на ГРЕБ допускаше много такива своеволия. Харченето на 34 млн. лв. народна пара за кефа на този или онзи, не е дребнотемие. Това е важен въпрос, който трябва да бъде изяснен, който комисията наистина изясни. Защо Стоичков е бил на борда, защото има полети, които са буквално за ходене на плаж? Лаков каза, че са се натъкнали на случаи, когато са сваляни стюардеси, защото пътниците се явяват повече.

Антон Кутев каза, че шеф на НСО, на Авиотряда не можал да гарантира "какво нещо е пътувало" с премиера Бойко Борисов. Той питал дали някой може да гарантира дали на борда не са пътували хора с криминално минало или примерно "леки жени с тежки пороци". Ивайло Московски пък отговори като заяви, че по-добре да са присъствали леки жени с тежки пороци, отколкото "като по ваше време - леки мъже с тежки пороци". "Аз се срамувам от вас колеги", каза Вежди Рашидов, според когото има по-важни проблеми.

За 144 полета на министър-председателя, тогава Борисов, няма никаква документация кой го придружава, каза Йордан Цонев, който също бе член на комисията. Нямаше как да разберем кои летят с министър-председателя, допълни Цонев.

Да набиваше се на очите, че премиерът летеше на територията на България, защото имаше много инфраструктурни проекти, каза от своя страна бившият вътрешен министър, сега депутат от ГЕРБ, Цвета Цветанов. Венцислав Лаков му каза, че той също е в кюпа и посочи негов полет до Хелзинки – за няколко часа сам с охраната за 15 000 лева. Лаков съобщи, че Борисов летял за приятелски мач до Италия, до Бареселона за участие в партийни мероприятия и до Марсилия. Таско Ерменков пък заяви, че Борисов летял не толкова да открива национални обекти, а защото просто го било физически страх да пътува с автомобилите си. Татяна Буруджиева пък изтъкна, че от тази трибуна е произнесена поредната лъжа, че се летяло заради обектите. "Три пъти е летяно до Разград и дори един полегнал полицай не открихте там", каза тя. Цветанов отговори, че до Хелзинки са пътували шестима човека и са имали срещи с комисиите в тамошния парламент за дебатите за ромите и темата Шенген. Ако изчислите колко струват нормални полети и ако има преспиване, че бъде в пъти по-скъпо от тези 15 000 полети, каза Цветанов.