Изключително огнено шоу, което не може да бъде видяно всеки ден, ни показаха домакините от Сицилия и бяхме истински късметлии да видим изригването на вулкана Етна, разказва Георги Иванов, помощник-директор на СОУ „Васил Левски“ след завръщането си от италианския остров.
В края на октомври Сицилия бе домакин на първата среща между партньорите по проект „Уют у дома“ по програма „Коменски“ на Европейския съюз. В инициативата участват шест държави - Полша, Италия, Испания, Унгария, Турция и България, като българският отбор е представен от най-голямото русенско училище. За екипа от учители и деца това е третият пореден проект по тази секторна европейска програма, като новият е естествено продължение на приключилия преди година проект „В търсене на етносни съкровища“.
Благодарение на програмата в Санта Тереза ди Рива успяхме да се срещнем и да обсъдим новите си планове с партньорите, с които успешно разкривахме старите и позабравени традиции на народите си и се опознавахме взаимно, разказва координаторът в Русе Георги Иванов. Следващата работна среща ще е в полския град Лодц.
Партньорите ще работят в продължение на две години. Всяко училище има различни задачи. Българският отбор и учениците от русенското училище ще събират информация и ще проучват традициите на българското семейство, съхранените ценности и общуването между различните поколения в него. Цялата изследователска дейност ще бъде подкрепена със снимков материал и документи.
Чрез изложби събраната информация ще стане достояние на всички ученици, които само в Русе са над 1200 деца. Тези факти ще бъдат представени по достъпен за възрастта начин, като в началните класове ще се пресъздават моменти от живота на по-старото поколение българи.
Следващият етап включва запознаване и събиране на информация за алтернативни източници на енергия -волтаични системи, термални води, ветрогенератори и биоенергия. Важно е да се обобщи и популяризира сред учениците тяхното използване, тъй като те запазват природата чиста и не са опасни за човешкия живот, пояснява Иванов. Всичко това има за цел да възпита у децата отговорност за опазване и предаване на чиста природа на следващите поколения.
Задача на българския отбор е и да направи блог на групата в интернет, където да помества информация за събитията по проекта.