Софийски градски съд намали присъдата на бившия заместник-министър на външните работи Феим Чаушев на 2 години и 6 месеца и от ефективна я направи условна.

Феим Чаушев и Ивайло Гегов бяха осъдени от по-долната инстанция Софийският районен съд за това, че са поискали 25 000 евро от турския гражданин Фейзи Юханлъ, за да върнат откраднатия му джип.

В края на 2012 година Районният съд осъди Чаушев на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване на наказание в затворническо общежитие от открит тип, но градският съд намалява присъдата на 2 години и 6 месеца условно с 5 годишен изпитателен срок.

Ивайло Гегов също беше осъден на първа инстанция на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване на наказание в затворническо общежитие от открит тип, но градският съд намалява и неговата присъда на 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Решението на градския съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Феим Чаушев и Ивайло Гегов бяха задържани на 8 март 2011 година, като бившият зам.-министър арестуван в момента на получаване на парите за автомобила марка БМВ, който е откраднат на 19 февруари същата година пред столичен хотел. Тогава директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи комисар Валери Йорданов съобщи, че след кражбата собственикът търси съдействието на Феим Чаушев, който му казва, че автомобилът може да бъде намерен срещу сумата от 25 000 евро. По време на преговорите за парите те са намалени на 23 000 евро, като разговорите са водени от бившия заместник-министър. В хода на делото в районния съд стана ясно, че сигнал до полицията за това, че Феим Чаушев е искал пари, за да бъде върнат автомобилът подава Ендер Дурмушев. Според показанията пред съда на Дурмушев, бившият зам.- външен министър Феим Чаушев бил казал, че може да помогне да върнат колата, а Ивайло Гегов е поискал парите за връщането на автомобила.