Една от най-стресиращите страни на всяка професия, всъщност е работата с други хора. Звучи грубо, но е точно така. В крайна сметка социалното взаимодействие с колегите, подчинените и шефовете не е лесна задача, а понякога си е истинско предизвикателство.

Всеки служител рано или късно попада в работна среда, където му е трудно да игнорира поведението на някои хора около себе си. Истината е, че за да бъдете успешни в кариерата си, трябва да сте в състояние да работите и с трудните хора ефективно. За щастие това е умение, което може да се научи с практиката.

Ето кои са петте вида колеги, които ще си играят с търпението ви, но не трябва да се оставяте на провокациите им. Вие няма да можете да ги промените и да им повлияете, но поне можете да се нагодите спрямо техния манталитет, така че работата ви да не пострада.

Те са:

1. Мързеливецът

Този ваш колега просто не иска да работи и прехвърля всички свои отговорности върху хората около себе си. Той показва минимум инициативност (или никаква) и никога не спазва крайните срокове. Вероятно той затруднява и вашата работа, тъй като вие се опитвате да свършите и неговата. Проблемът е, че шефът ви вероятно е близък с този мързеливец и няма желание да го освободи от работа.

Какво да направите?

Съсредоточете се върху работата си и ако в отдела ви има спад заради мързела на колегата ви, не се чувствайте притиснати да му „помагате“ и да поемате отговорност за неговите ангажименти.

Когато шефът ви ви попита притеснено какво става в екипа ви, кажете му честно кой не си върши работата. Ако сте мениджър на въпросния човек, давайте му по-малки задачи, с по-кратки срокове и го проследявайте упорито.

2. Некомпетентният добряк

Този човек е трудолюбив, свестен, но не е достатъчно квалифициран за работата си. Той редовно се проваля в задачите си, но вие все го прикривате и му прощавате, защото ви е симпатичен. Това не е добра стратегия, защото по този начин вие не го мотивирате да положи усилия и да се постарае да навлезе в работата по-бързо.

Какво да направите?

Ако имате време и желание, обяснете му естеството на работата и го обучете. Кажете му честно върху какво трябва да работи и кои свои умения трябва да развие, за да бъде по-ефективен. Ако той не е в състояние да се справи, предложете му да се премести на друга позиция.

3. Симулантът

Това е човекът, който не спира да се хвали с постиженията си, като най-често ги преувеличава доста. Той се прави на по-загрижен, компетентен, трудолюбив и способен, отколкото всъщност е. Говори повече за работата си, отколкото реално работи. Вероятно този колега доста ще ви дразни с легендите, които разказва за себе си и с претенциите си, че е незаменим.

Какво да направите?

Парирайте всеки опит на този човек да се изтъква за свършването на чуждата работа. Работете върху своя собствен образ пред шефовете си, като също изтъквате своите умения и постижения, без да бъдете прекалено скромни. Когато заслужавате похвала, искайте си я!

4. Силният конкурент

Става дума за колегата, който вечно ви изпреварва, когато става въпрос за повишение или вдигане на заплатата. Той винаги се сравнява с вас и ви диша във врата, спирайки пътя ви за развитие по всякакви начини. Ще ви е трудно да работите с него, защото той преследва само личните си интереси и няма милост и жал към никой друг в компанията.

Какво да направите?

Ако работите в един екип с този човек, трябва да осъзнаете, че с него просто сте много различни. Вие се мотивирате и вдъхновявате от различни неща. Той е свръхамбициозен, състезателен тип, а вие искате да вървите нагоре, но без това да е мисъл номер едно в живота ви. Опитайте се да не се конкурирате с този човек, дори той да се съревновава с вас.

5. Досадният шеф

Повечето хора не харесват шефовете си, това е факт. Дори тези, които се разбират със своя мениджър, пак може би не харесват някои аспекти от личността му или от начина му на поведение на работното място. За щастие, не е задължително да харесвате шефа си или дори да бъдете приятел с него. По-важното е да бъдете в състояние да работите ефективно с него.

Какво да направите?

Разберете с какво точно ви дразни вашият шеф – дали ви критикува несправедливо, дали самият той не е много ефективен в задълженията си, дали не е прекалено властен, дали не забравя да ви поставя цели, а после се сърди, че не вижда резултати. След като осъзнаете с какво точно ви притеснява, ще можете да предприемете и действия в някаква посока.