"Нищо не зависи вече от БСП. Малко ще гледат отстрани. Вече сме се разбрали за една дата за избори. Кога ще е оставката - това е божа работа".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на парламента, който започна своята работа благодарение на депутатите от ГЕРБ, които нарушиха своята традиция да не се регистрират и заедно с депутатите от БСП и ДПС осигуриха кворум, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Борисов нарече "безотговорно, смешно, жалко и подло" поведението на "Атака", които обявиха, че повече няма да влизат в зала и кворумът зависи от ГЕРБ. "Тези хора дойдоха, направиха кворума да си гласуват БСП и ДПС Сметна палата, Закон за МВР, всички важни неща, а сега били правени тайни срещи, които се знае, че са в парламента", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че партията му участва в заседания, стига дневният ред да е този, за който са се разбрали представители председателите на отделните парламентарни групи по време на председателски съвет. "Този парламент няма да работи, вече сме в хипотеза на избори, трябва само да направят дневен ред", добави той и обясни, че визира закони, които касаят ратификации от Брюксел, а има и предложения от БНБ и мораториум върху Закона за МВР, за който вчера в централата на ГЕРБ Цветан Цветанов и негови колеги дадоха брифинг.

"Това е цинично, което искат да направят. От днеска да си назначават хора и този, който провали всичко в Лясковец и убиха хора заради него, да става главен секретар. Абсурдно е", анализира Борисов по отношение на необходимостта главният секретар на МВР Светлозар Лазаров да бъде преизбран спрямо новия Закон за МВР, който е в сила от вчера.

Борисов коментира и предложението на БНБ за промени в Наказателния кодекс, касаещи стабилността на банките. "Две седмици се говори за банки и тогава нямаше никакъв проблем. Може би да дадат списък за кои банки може и за кои не може", обясни той и призна, че поел съм ангажимент на консултациите при президента да подкрепим предложенията, ако те са разумни и гарантират, че в бъдеще няма да се получава подобно нещо.

"Сега като ги слушам БСП, все едно криза е нямало и нищо не се е случило, а за какво бяха тези извънредни консултации и срещи. Нали знаете - мине ли един ден, те се осеферват. Те са като тази ламя с многото глави - падат, стават, падат, не може да разбереш какво казват", в типичен стил анализира Бойко Борисов поведението на "Коалиция за България".

Лидерът на ГЕРБ все пак се съгласи с Волен Сидеров, че трябва да се внимава с подобни поправки. "Волен Сидеров е прав тук - ако започнат така веднъж за банките, после може да кажат за фондовете, после може да искаме да не се коментират политическите партии. Как така?", попита Борисов и подчерта, че зависи какво коментираш и такива промените трябва да касаят само случаи в които насаждаш усещането, че има криза.