Само срещу един лев можем да прекараме 15 минути във Фейсбук през мобилния интернет, докато сме на почивка в чужбина, пише "Телеграф". Това е двойно по-евтино отколкото допреди ден, припомниха от представителството на Еврокомисията у нас. Както БЛИЦ съобщи, от 1 юли влизат в сила намалените такси за ицзползването на мобилните услуги през роуминг в рамките на ЕС, Швейцария и Норвегия.
В списъка с неща, които можем да направим с мобилен интернет в чужбина и да заплатим до един лев, са още изглеждането на 5-минутно видеоклипче, 5 минути четене на новини, да извършим 12 онлайн плащания, да направим 3 проверки през он лайн карта за навигазия или да споделим с приятели 2 снимки с високо качество. Това е поредната година, в която от началото на юли мобилните оператори са принуждавани чрез регулация на ЕС да свалят цените.

Мерките за понижаване на цените са в сила от 2007 г. насам. Към момента сумарно те са довели до свиване на цените на роуминга с над 80%, защото високите такси водят до понижено потребление и съответно до застой в развитието на сектора на мобилните услуги. Намерението на Еврокомисията е през декември 2015 г. таксите за роуминг услуги в рамките на ЕС да бъдат напълно премахнати и използването на услуги в друга страна-членка на ЕС да ни струва точно толкова, колкото и у дома.

50 пъти по-скъпа е цената на нета през роуминг в трети страни. За 15-минутно разглеждане на интернет в Турция или Македония ще платим близо 50 лева по стандартна тарифа.