- Г-жо Иванова, вече повече от година сте директор на новото общинско предприятие „Русе арт“. Как се чувствате? 
- Удовлетворена съм от изминалата година. Голямата част от задачите, които си поставих, са изпълнени...
- Разкажете по-конкретно, моля.
- Ще бъда съвсем конкретна. Увеличихме приходите. Радио Русе има 61 процента увеличение на приходите, външната реклама - също. При външната реклама основното, което свършихме, е свързано с подобряването на работата с клиентите, решихме проблемите със стари вземания, затлачени от години. Сега вече плащанията са месец за месец, клиентите имат сключени договори с общината и тези договори се спазват стриктно. Освен това рязко снижихме броя на незаконните рекламни табели. Проведохме среща със служителите от звено КООРС и вече обменяме информация - когато те откриват рекламни табели и обявления, разположени в разрез с договорите, сигнализират при нас, и обратното - когато ние установим подобни факти, се обръщаме към тях. След това следват глоби...
Проведохме също и разяснителна кампания - оказа се, че голяма част от хората, които поставят на нерегламентирани места своите табели, го правят не толкова защото не искат да спазват нормативните уредби, а просто защото не са наясно и не знаят кои са установените места за тази дейност. Тази кампания сред „авторите“ на незаконни табели помогна много, за да се въведе ред. Нещо повече - след нея се увеличиха и договорите, които сме сключили с рекламодатели. А вече имаме и доста нови клиенти, които искат да отправят своите послания към русенци на транспаранти.
- През тази година имахте и друга задача - обединяването на отделните звена, от които бе „сглобено“ общинското предприятие.
- Да, това беше другата основна задача - да обединим отделните звена. Тръгнахме от обединяването на 4 общински структури - „Външна реклама“, Доходно здание, Радио Русе и Туристически информационен център. Сами по себе си те са разнородни и като структура, и като сфера на дейност, и като специфика. Поотделно всяка от тях си има собствен начин на работа, но в новото предприятие беше необходимо да координираме усилията си. Към тези четири структури по-късно се добавиха Клубът на дейците на културата и Духовият оркестър. Целта е обща - да популяризираме русенската култура, културния календар и Русе и региона като атрактивна и привлекателна туристическа дестинация.
- Вероятно не е било лесно?
- В началото хората от отделните структури изпитваха несигурност, не бяха много наясно какво предстои да се случи и поради това вероятно напълно резонно са имали своите страхове. Впоследствие те се убедиха, че страховете им са били напразни. Но отначало беше наистина трудно. Още повече, че пред всички нас стоеше и друго предизвикателство: да направим промени в много от направленията. А освен изграждането на обединен екип и успоредно с това извършването на промените, за мен задачата имаше и други измерения - трябваше да се справя и с притесненията на хората и да направя така, че да започнем да работим заедно. Радвам се, че всичко ми показва, че тези проблеми са преодолени, виждам вече, че хората работят с желание, имат идеи и виждат начин да ги реализираме заедно. Вече сме един добър екип, в който всички си помагат, добронамерени са в работата и имат желание и възможности да разгърнат пълния си потенциал.
- Какви други изменения въведохте?
- Променихме в голяма степен начина на работата в Доходно здание. Въведохме координация на събитията и сега проявите се планират така, че да не съвпадат дати и интересни изяви - избягваме евентуално объркване сред публиките, а и самата организация на съответните събития е по-ефективна. Създадохме специална система и сега във всеки един момент всеки от екипа знае кога какво предстои да се случва в Доходното здание, при това месеци преди датата. В тази посока продължава нашата работа за пълноценно координиране на действията на Доходното здание и драматичен театър „Сава Огнянов“. В резултат на всичко това залите стават все по-пълни, а и започват да ни търсят различни организации, които искат да проведат своите форуми или празници именно при нас. Популярността на Доходно здание се повиши, но ние продължаваме да се стремим към по-широка аудитория. Създадохме специална презентация на възможностите и даденостите, които предлагаме, и сме я разпратили на повече от 150 организации в цялата страна. С други думи, ние влязохме в нова роля - далеч по-активна.
- Един от важните аспекти в работата на „Русе арт“ е туризмът...
- По отношение на туристическата дейност трябва да отбележа големите промени, които направихме в Туристическия информационен център - най-вече като визия на ТИЦ. Започнали сме и промени в туристическите рекламни материали на община Русе. Най-голямата промяна, която извършихме, е в туристическите каталози, които Общината издава със средства по програма „Туризъм“. В тази сфера изготвихме нова концепция. Създадохме 4 основни теми: Паркове, възможности за отдих, селски туризъм; Архитектура, исторически паметници, църкви, храмове, музеи; Фестивали - този раздел обхваща всички фестивали, които се провеждат в Русе; Бизнес и уикенд туризъм /който в най-голяма степен е застъпен в Русе/. Този каталог в момента се подготвя. Новите четири теми замениха старите „сезони“, които бяха повече с текущо-информативен характер. Смятам, че Русе има нужда от тези 4 нови теми, а от друга страна, списанието „Сезони“, което също има място по принцип на туристическия пазар, би могло и да се самоиздържа, а парите на Общината да бъдат вложени в новия каталог.
Освен това този месец закупуваме ново оборудване на щанд за участието в изложения. Така Русе ще си има собствен щанд, собствена визия по време на туристическите борси, в които искаме да се откроим и да наложим града и околностите като туристическа дестинация. 
Друга промяна, която ми се иска да отбележа, е свързана с допълването на структурата на екипа с нови длъжности, от които имаме нужда - вече имаме дизайнер, който прави всички плакати и рекламни материали, оформя всички визии на продуктите на ОП „Русе арт“. Имаме вече и организатори маркетинг, предстои да назначим осветител.
- Колко души работят в момента в ОП „Русе арт“?
- 56 човека. Всички те се придържат към обединителната линия: „Популяризираме. Създаваме. Обслужваме“.
Не искам да пропускам още нещо - Радио Русе стана по-видимо за жителите на града. Предстои да се изработи нов сайт на радиото, а засега ползваме неговата страница във Фейсбук. Всички интервюта, които се правят в студиото на Радио Русе, се качват на тази страница и са достъпни за русенци. Феновете на радиото са вече над 1300, а повече от 10 000 са хората, които влизат в страницата. А колкото до промените - най-малко сме направили в Клуба на дейците на културата, там запазваме както афиша на дейностите, така и бройките /те и без друго не са много/, но си даваме сметка, че КДК е институция в русенската култура. Там ще работим най-вече по популярността.
- Какво предстои да се направи още?
- Да започна с това, че пред Доходното здание ще сложим 4 светлинни табла в ретростил, надявам се през ноември те вече да са факт, на тях ще представяме културната програма, която предлагаме на русенци и гостите на града в Доходното здание и в КДК. Други пет такива табла ще разполоим по централната улица „Александровска“ от Часовника до Халите. И, разбира се, ни предстоят много и разнообразни дейности. Ето, само в Доходното афишът е запълнен почти да краен предел. Театрални и оперни спектакли, наскоро премина филмовият уикенд на полското кино, следван от уикенд на италиански филмови продукции на оперни спектакли. При нас се провеждат множество научни или специализирани форуми, но с удоволствие сме домакини на церемонии като връчването на наградите от конкурса „Стоян Михайловски“ на Общинския детски център за култура и изкуство, връчването на националната награда „Елиас Канети“...
- През ноември ще посрещнете огнените танцьори на прочутия грузински ансамбъл „Сухишвили“...
- О, да! Много се радваме, че ще гостуват в Русе, очакваме ги с огромно нетърпение. А всъщност, техният гастрол в Русе стана почти случайно.
- Случайно?
- През лятото техни представители са спрели в Русе на път за Букурещ, защото автобусът им се повредил. Докато чакали да отстранят повредата в сервиз, решили да се разходят и така видели Доходното здание. Заговорили се с двама от колегите, които им показали сградата. А грузинците като видели залата, останали много впечатлени и решили, че тя е много подходяща за техния концерт...
- Вие ще бъдете ли на концерта?
- Естествено!
- Каква музика предпочитате да слушате?
- С огромно удоволствие слушам класика, харесвам рок, поп стиловете. Не слушам чалга. Освен всичко друго, тя подменя мисленето и възприемането на хората по отношение на хубавата българска народна музика.
- Кое от изкуствата ви лежи най-много?
- Предпочитам балет - самата аз съм танцувала джаз балет и съм била една от солистките на модерния балет в Русе. Свиря на пиано от 8-годишна. И сега продължавам да свиря - за собствено удоволствие.
- Любимите ви композитори?
- Моцарт - винаги, независимо в какво настроение съм, независимо от състоянието на духа. Впрочем, едно от най-силните ми преживявания през това лято беше спектакълът „Аида“ на сцената на Арена ди Верона, това беше на 10 август, когато там се провеждаше фестивалът, посветен на 100-годишнината на Арена ди Верона. Уникален спектакъл!
- Коя книга четете в момента?
- В момента? „Краят на бедността“ на Джефри Сакс - и съм много вдъхновена. Самата аз подготвям книга като съавтор, предстои да излезе догодина.