10 години затвор при първоначален строг режим и 10 години лишаване от право да се занимава с отчетническа дейност и стопанисване и контрол на обществени средства. Това наказание определи Русенският окръжен съд за 46-годишната Илияна Илиева за присвояването на 214 000 лева от касата на Параходство БРП.
Илиева бе обвинена, че е взела огромната сума от касата, а впоследствие се е опитала да замете следите с фалшиви приходни и касови ордери. През 2010 година обаче се наложило да бъде командирована на друг обект на дружеството извън Русе. И новата касиерка установила, че вместо 214 000 лева вътре има по-малко от 1000 лева. Тогава била направена ревизия и истината лъснала.
До края на делото Илиева не се призна за виновна и отрече както да е взимала пари, така и да е съставяла фалшивите документи. Присъдата подлежи на обжалване, което вероятно ще бъде направено.
„Не сме съгласни с тази присъда, още по-малко с обвинението, че става дума за присвояване в особено големи размери“, категоричен беше адвокатът на Илияна Владимир Янчев. Той впрочем е служебен защитник на подсъдимата, защото се оказа, че тя няма дори пари за адвокат. А къде са изчезналите от БРП пари, не е ясно.