Нарушения на акцизните и митническите режими, нелегални цигари и алкохол разкриха пловдивски митничари в рамките на седмица. В района на Митница Пловдив продължават засилените проверки срещу производството, съхранението и продажбата на нелегален алкохол.
През изминалата седмица служителите от сектора за оперативен контрол на Митница Пловдив констатираха седем случая на акцизни нарушения, при които задържаха 1016 л. етилов алкохол без документи за платен акциз. Около една четвърт от това количество е установено при един случай, в който кайсиева ракия без документи е продавана чрез интернет. Митническите служители локализирали мястото на складиране на алкохола в района на Пазарджик, където задържали 300 л. ракия, съхранявана в пластмасови туби. Други 616 л. са открити двор зад магазин за хранителни стоки. Ракията се съхранявала в 57 ПВЦ туби и собствениците на имота не могли да предоставят документи.
770 кутии цигари без бандерол намериха пловдивските митничари при съвместна операция с полицейски служители. По разпореждане и под ръководството на Районна прокуратура – Асеновград е проведена съвместна операция в района на гр.Асеновград, за противодействие на незаконното разпространение на тютюневи изделия без платен акциз. Извършена е проверка на частен дом в с. Болярци. Цигарите без бандерол от марките Victory, Karelia и Turquoise са намерени в помощна постройка (навес) до къщата. Собственикът на имота ги скрил на различни места - в казан за варене на буркани и в пластмасов бидон, качен върху гредите на покрива, което не попречило на проверяващите да ги открият. Други 440 кутии нелегални цигари са открити при проверка на мобилен екип в магазин за хранителни стоки.
През седмицата пловдивските митничари са констатирали още един случай на продажба на въглища без необходимите документи, и един на продажба на цигари без необходимите по закон разрешения.
Анализът на информацията за митническите складове на територията на митницата доведе до констатиране на два случая на отклонение на стоки от митнически режим - в единия в митническия склад липсваха 200 бр. автомобилни гуми, а в другия - 37 бр. колела от стомана за железопътни вагони.