Норвежецът Кристофър Кох се оказа голям късметлия, след като без да иска, направи истински удар и спечели близо 900 хиляди долара за три години.
През 2009 година той трябвало да напише дисертация на тема, свързана с виртуалната валута “биткойн”, прохождаща тогава и съответно много евтина.

За да се почувства съпричастен към темата си, Кох купил биткойни за 27 долара, като за сумата получил 5000 от виртуалната валута. Той забравил за случая, докато скоро не попаднал в медиите на съобщение за скока на стойността й.

През април 2013 година те стигнаха до 266 долара за бройка, а през октомври слязоха до 197 долара. Така сметката на норвежеца от 5000 биткойна се оказала на стойност от близо 900 000 долара.

Кристофър Кох първоначално се стреснал, тъй като не можел да си спомни паролата за достъп до сметката си. След като успял да влезе обаче, с изненада открил, че вече е собственик на почти милион долара.

Късметлията продал една пета от вложението си и си купил тристаен апартамент в един от най-престижните квартали на Осло.

Въпреки съмненията за пране на пари и незаконни трансфери, виртуалната валута печели все повече поддръжници, особено сред спекулантите, тъй като демонстрира изключителна волатилност.

До момента биткойн се търгуваха единствено на специализираните електронни борси, като японската Mt Gox, но в края на октомври във Ванкувър бе открит и първият банкомат. През декември банкомати за биткойн ще бъдат поставени и в Торонто, Мореал, Калгари и Отава.