Съдийка от Шуменския районен съд отмени акт на КАТ за превишена скорост, след като не прие за достоверни данните, регистрирани от фоторадар. Нарушението, което било документирано със снимка, било оборено в съдебно заседание от техническа експертиза, според която е теоретически невъзможно машината на нарушителя да е развила 131 километра в час, съобщава "Монитор".
Лекотоварен “Мерцедес” с шуменски табели бил заснет на 23 август 2012 година по пътя Шумен - Русе близо до село Развигорово. При ограничение от 60 километра в час фотото на катаджиите щракнало 131 километра. Шофьорът на буса оспорил фиша с 500 лева глоба в съда и поискал отмяната му, а от КАТ приложили като доказателство разпечатка от автоматизирания фоторадар, където регистрираната скорост била дори 135 километра в час.

Шофьорът нарушител тръгнал на атака срещу електронния фиш, като поискал техническа експертиза. По паспорт мерцедесът от този модел е с мощност 72 конски сили и максималната скорост, която давал като постижима производителят, била 120 километра в час. Призованият експерт обяснил в съда, че празен бусът може да развие максимално 95 километра в час, а натоварен по-малко и от това.

Вещото лице разяснило, че при 95 километра вибрациите в машината стават сериозни, а при движение със 130 километра в час “може да изхвърчи фургонът”. В съдебната зала било разгледано и видео, но решаващо за съда да отмени наказанието се оказало становище на производителя на радара “Тинел Електроникс”. Според него можело скоростта да е неточно измерена поради действието на “естествен стимулатор на доплеров сигнал, какъвто се явява огромната вибрираща метална повърхност на каросерията на товарния автомобил”.