Индивидуалният хронотип на човека (дали има сутрешен или вечерен хронотип на съня) оказва голямо влияние на способността за шофиране, смятат учени от университета на Гранада.

Хората от хронотип "чучулига" са активни сутрин. Без проблем стават по изгрев слънце, а и преди това, и са готови за подвизи.

Когато "чучулигата“ е във вихъра си през деня, "совата“ още сънува сладки сънища. По-късно обаче, когато хората от сутрешен хронотип вече си мечтаят за края на работния ден, тогава "совите" се радват на прилив на енергия и са максимално работоспособни, концентрирани и енергични. Много често за тях денят започва следобед и завършва в ранни зори. "Совите" са хора, които обикновено учат вечер и работят вечер

С помощта на изследване, обхванало повече от 500 студенти, е било установено, че шофьорите, които се отнасят към "вечерния тип", рано сутрин се чувстват много по-зле зад волана, отколкото в оптималното за тях време – вечерта, пише в."Комерсант".

"Совите“ не обръщат достатъчно внимание на участниците в движението и на пътя.
А сутрешният тип - "чучулигите“, са стабилни при шофирането и сутрин, и вечер.

Испанските учени препоръчват на работодателите да адаптират графиците си в съответствие с хронотипа, към който се отнасят техните работници и служители.
Подробности за изследването са публикувани в научното издание „Аксидент анализис енд превеншън“ (Accident Analysis & Prevention).