Очаквано кандидатът на социалистите и демократите Мартин Шулц беше избран по време на учредителна сесия на Европейския парламент в Страсбург за председател на институцията в следващите две години и половина.

През втората част от мандата на ЕП, парламентът ще бъде оглавен от представител на Европейската народна партия – такава е договореността между двете най-големи групи в Европейския парламент.

В избора на председател сега участваха 723 депутати. Изискваното абсолютно мнозинство се равняваше на 307 гласа, а
Шулц бе подкрепен от 409 евродепутати.

Останалите претенденти за поста бяха Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания), Саяд Карим (Европейски консерватори и реформатори, Великобритиния) и Улрике Луначек (Зелени, Австрия).
При поемането на поста Шулц отбеляза, че е първият председател на ЕП с втори мандат – той беше начело на институцията във втората половина от мандата на предходния парламент.

Той открои сред акцентите в предстоящата работа на ЕП преговорите със САЩ по търговското споразумение, защитата на човешките права в цифровата ера, въпросите на миграцията и убежището, равенството на половете, заетостта, икономическия растеж, осигуряването на повече справедливост, независимост в енергийната политика на ЕС.

Шулц добави, че съюзът трябва да има независима енергийна политика, която осигурява сигурност на доставките и достъпни цени на енергоносителите.
Тези, които искат да търгуват с ЕС, трябва да приемат върховенството на закона, а не да изповядват правото на по-силния, заяви Шулц.
Той се обяви в защита на човешкото достойнство без значение на произход, пол, сексуална ориентация, етническа и религиозна принадлежност.

Преди две седмици Шулц беше избран за председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, макар и само временно.
Сега обаче въпросът за нейния председател отново става открит.

Лидерът на Партията на европейските Социалисти Сергей Станишев вече обяви, че се отказва от националния си мандат и през следващите пет години ще бъде евродепутат. Смята се обаче, че той има по-големи амбиции от това да е само член на ЕП.

58-годишният Шулц е роден в бедно семейство, а неговите родители, отглеждали пет деца, едвам свързвали двата края.
На 19-годишна възраст влиза в Социалдемократическата партия, а след няколко години става един от най-младите кметове в Германия.
През 1994 г. е избран за депутат в Европарламента, а през 2004 г. оглавява групата на социалдемократите там. През 2012 г. Мартин Шулц беше избран за председател на ЕП.

В сряда евродепутатите ще обсъдят с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия резултатите от заседанието на държавните и правителствените ръководители на ЕС от 26 и 27 юни, когато бе решено
Жан-Клод Юнкер да получи мандат за преговори с ЕП по повод определянето на следващия председател на ЕК.

Предвижда се кандидатурата на Юнкер да бъде подложена на гласуване на следващата сесия на ЕП в Страсбург, насрочена за 14-16 юли.
Също в сряда ЕП ще гласува числения състав на своите постоянни комисии.

Председателите и заместник-председателите на постоянните комисии в ЕП ще бъдат избрани на учредителните заседания на комисиите в Брюксел на 7 юли.
В сряда ЕП ще се запознае с приоритетите на италианското председателство на Съвета на ЕС, представени от италианския премиер Матео Ренци, както и с постиженията на приключилото гръцко председателство, изложени от премиера на Гърция Андонис Самарас.

Предвижда се Италия да води председателството с приоритет върху повишаването на икономическия растеж и заетостта, управлението на миграционните потоци, климатичната и енергийната политика на ЕС, единния европейски цифров пазар, отбранителната политика и финансовите услуги.