Сириецът Ануар Шалгин, майстор на художествена обработка на кожи, днес открива изложба в Художествената галерия на „Борисова“ 39. Мотото на експозицията е „Слънчево достойно бъдеще“, защото в нея със свои експонати участват негови ученици от дом „Св. Димитър Басарбовски“.
Не е достатъчно няколко пъти в годината да купиш нещо на сираците, да отидеш да ги видиш или да им дадеш по някой лев, на тези деца им трябва бъдеще, достоен живот и светлина, разсъждава Ануар Шалгин, който от 3 месеца учи тези деца на занаят. Идеята му хрумва случайно на раздумка в ателието му с близък приятел, който се оказва познат с директора на дома. От него сирийският майстор, който над 18 години години живее в България, научава, че когато навършат 18 години, възпитаниците на дома излизат от него без подслон, без пари и без професия, която да им даде сигурност за утрешния ден. Тогава Ануар се замисля и решава, че може да им помогне да заживеят самостоятелно и достойно.
Първоначално Шалгин пробва да обучава младежи, напуснали дома преди години, за които се грижи фондация „Приятелска подкрепа“. Оказва се обаче, че за тях вече е късно. Тогава той се опитва да им помогне по друг начин - на трима намира работа в цеха за производство на маратонки в „Дунарит“.
Договаря се обаче с директора на дом „Св. Димитър Басарбовски“ и прави две групи от по 4-5 души. Децата, които започват да се учат при него, са между 13 и 16 години. Страхотни са, справят се чудесно и на изложбата ще видите техни предмети, хвали възпитаниците си учителят. И добавя, че е абсолютно уверен, че след години някои от тези „чираци“ ще станат страхотни майстори и дори ще го надминат.
Шалгин, който е член на Задругата на майсторите, има амбицията догодина да организира много голяма изложба, в която да участват и други майстори със свои възпитаници. Не е казано, че всички трябва да са сираци, казва Ануар, който е силно запален от идеята да даде хляб на децата, а не подаяние. Всички ние трябва да знаем, че за пълноценен живот не е достатъчно човек да има подслон и ядене, трябва му и семейство, и духовност, казва майсторът.
Той настоява да се знае, че изложбата, която се открива днес, няма комерсиален характер. Затова експонатите няма да се продават, а предметите, изработени от децата, си остават за тях. Ако искат след това могат да ги продадат, но не и по време на експозицията, защото с нея целта ми е да покажа на хората как трябва да възпитаваме децата си и да запаля и други, за да протегнат ръка към нуждаещите се, споделя Ануар Шалгин.