Само в последните няколко дни танцьорите от студиото за модерен балет „Фрийдъм“ показаха няколко от своите знакови продукции. На 25 юни в рамките на фестивала за градска култура „Аз, градът“, те поднесоха на публиката своя мултимедиен танцов спектакъл „Имало някога“, три дни по-късно почитатели и приятели аплодираха горещо грандиозния танцов проект „Защо танцувам“, с който
студиото отбеляза 10-ата година от създаването си
А в неделя се включиха и в Детския панаир на площада по специалната покана на столичната фондация „Изиарт“.
Тази година наистина ни е много наситена с изяви, а радващото е, че в състезанията, в които участвахме, се представихме впечатляващо, казва художественият ръководител на „Фрийдъм“ хореографката Анита Асенова. За тези, които познават както качеството на танцовото изкуство, което създават момичета и момчета на различна възраст под ръководството на техните хореографи Анита и Алекс Асенови, тези думи няма как да прозвучат нескромно. Още повече, че има доказателства - многобройните награди, които „Фрийдъм“ носят в Русе след всяко свое участие във фестивали и танцови турнири. Само преди около месец кметът Пламен Стоилов ги прие, за да ги поздрави с поредните успехи, медали и купи, и им връчи значки „Русе“. И когато преди две седмици 35 момичета от студиото отново бяха поканени в сградата на Общината - този път след
триумфалното си участие в международния танцов фестивал „Вълшебен свят“
в Хасково, кметът попитал: „Ама тези награди нали вече ми ги показахте?!“. За да научи от момичетата, че всъщност те му гостуват с новите призове от поредно състезание.
На фестивала в Хасково, който се провежда за осми път в средата на юни, „Фрийдъм“ се състезава с над 1000 участници от 9 държави. А за журито е малко да се каже, че е авторитетно. Достатъчно е да се изброят имената на някои от членовете на комисията - известната българска прима балерина и създателка на балет „Арабеск“ Красимира Колдамова; Андрей Кокоулин от Русия, вицепрезидент на IDO /Международната танцова организация/, президент на Общоруската танцова организация, президент и преподавател на танцов спортен клуб ЦСКА Москва; Рупеш Миркар от Индия - главен технически директор и главен съдия, както и член на Борда на директорите на Индийската федерация за модерни танци /IMDF/; Ана Сискар от Испания - международен преподавател по танци и изпълнител; Литъл Фил от Белгия, учител и хореограф в Academy Talent Show, известен с хореографска работа за клипове на Джъстин Тимбърлейк, Марая Кери, Бритни Спиърс и други.
Тази звездна компания дала висока оценка на русенските танцьори
като им връчила 7 първи и 6 втори награди, а също Гран при за изпълнения в стил модерн. Особено ни зарадва наградата, която получихме като най-добри педагози, казват Анита и Алекс Асенови. За тях този приз е признание за усилията, които полагат не само за обучението по танцово майсторство, но и да създават атмосфера на едно голямо семейство сред децата. Нашите деца бяха признати за изключително възпитани и дицсциплинирани, подчертават хореографите.
А що се отнася до Гран при, коментарът на Анита и Алекс е кратък: „През тази година това ни беше седмо състезание и нямаме нито едно участие, без да спечелим Гран при“. Най-радващото в хасковския фестивал обаче се оказва друга награда, за която никой от участниците не е знаел до самия финал. Андрей Кокоулин обявява накрая, че връчва на русенското студио ваучер за участие в Световната танцова олимпиада в Москва догодина. Това е едно невероятно събитие - на московската танцова олимпиада
тази година са се изявили 24 000 танцьори от 49 държави
обяснява Анита Асенова. Шансът русенци да се появят на този авторитетен форум е невероятен, при това танцьорите от „Фрийдъм“ са си го заслужили! Наградата им дава възможност да участват, без да заплащат високите такси за това авторитетно културно събитие. Остава обаче една далеч нелека задача: да си набавят средствата за самото пътуване до руската столица и за нощувките в един от най-скъпите градове в света.
Много ми се иска децата да покажат вълшебството, което сътворяват, в Москва!, казва Анита. И отсега умува върху начините да се съберат необходимите средства. Със сигурност двамата с Алекс ще мислят по въпроса и докато децата от „Фрийдъм“ танцуват утре в Созопол, където са поканени да участват в международната танцова олимпиада, организирана от Българската федерация по спортни танци. Мисълта за престижното участие в Москва ще ги съпътства и по време на традиционния летен лагер. Пък кой знае - може да се намерят хора, които да оценят творческите пориви и дарби на танцьорите и да им помогнат да осъществят тази наполовина сбъдната мечта.