Русенската стокова борса е увеличила над 10 пъти оборота си за първите три месеца след смяната на ръководството й. Това съобщи новият директор Асен Асенов. Както „Утро“ писа, отскоро тържището е с наименование „Българска стокова борса“, а седалището му бе преместено в София. Това обаче не означава, че в Русе няма да се извършва търговия. Напротив офертите и сделките се увеличават многократно.
Залата на борсата е оборудвана, функционира нормално, регистрират се нови брокери, а персоналът дори се увеличава. Данъчната регистрация остава в Русе, ще използваме и досегашния БУЛСТАТ, каза Асенов. Новият борд си е поставил за цел да работи за обединение на стоковите тържища у нас и планира разговори в тази посока с другите борси. Междувременно в столицата се оборудва още една модерна зала, където също ще се води търговия. Планира се обаче двете тържища да работят в различни дни. Досега русенското имаше сесии във вторник и четвъртък, но този режим може би скоро ще бъде променен.
След като софийски брокери придобиха контролния пакет акции на русенското тържище, на него заваляха големи оферти. Според Асенов резултатът за първото полугодие ще бъде увеличение на оборота не с 10, а с няколко пъти по 10 пъти. Освен поръчки от Държавен резерв на русенската стокова борса се появиха заявки за сериозни количества от общини, държавни структури и др. по Закона за обществените поръчки. Дългата процедура с насрочване на търгове, които се обжалват и изпълнението им се отлага с месеци, кара тези публични институции да предпочитат да пуснат поръчките на борсата. Там те се изпълняват за 7 дни, в открита и ясна процедура, която гарантира оптималната пазарна цена, обясни Асенов. Законът допуска възможност за обжалване и в този случай, но не съм чувал някой да го прави, защото е безсмислено, каза директорът на „Българска стокова борса“.