Досегашният командир на Военноморските сили (ВМС) Румен Николов поема от днес поста „началник на отбраната“, с висше офицерско звание „вицеадмирал“, като така става първият офицер от флота, заемащ поста на най-високопоставения военен.
Церемония по сдаване и приемане на длъжността ще се състои в Министерството на отбраната. В присъствието на министър Ангел Найденов, досегашният началник на отбраната ген. Симеон Симеонов ще предаде поста на вицеадмирал Николов.
Ген.Симеонов, чийто удължен мандат приключва днес, е офицер от Военновъздушните сили (ВВС), които е командвал, бил е пилот, командир на различни формирования.
Преди дни правителството предложи на президента да издаде указ за награждаването му с орден „Стара планина“ – първа степен, с мечове.
Също от днес досегашните командири на Сухопътните войски и на ВВС ген.-майор Нейко Ненов и ген.-майор Константин Попов ще бъдат новите заместник-началници на отбраната.
Досегашните заместник-началници на отбраната ген.-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев са предложени за удостояване с орден „За военна заслуга“ - I степен.
Бригаден генерал Андрей Боцев се освобождава като началник на Щаба на Сухопътните войски и от днес ще бъде новият командир на войските, със звание „генерал-майор“.
Бригаден генерал Румен Радев се освобождава като заместник-командир на ВВС и се назначава за командир на ВВС, също със звание „генерал-майор“.
Комодор Димитър Денев се освобождава от длъжността „заместник-командир на ВМС“ и ще бъде командир на ВМС, със звание „контраадмирал“.
Редица други кадрови промени в системата на въоръжените сили също влизат в сила от днес.