Станчо Станев е сред най-големите съвременни познавачи на традиционната китайска култура. Посветен е както в областта на бойните изкуства, така и в сферите на медицината, калиграфията и традиционната живопис. Заниманията му с източни бойни изкуства започват още през 1967 г. В началото преминава през няколко различни системи, но избира китайското Ушу. По-късно пътува в много страни от Далечния Изток, където се среща с майстори и лечители от различни школи. В основата на уменията му, за които има световно признание, стои обучението му по древната китайска система за здраве и дълголетие Цигун - работа с вътрешната енергия. Здравословният ефект от заниманията е доказан както в Китай, така и по света и Цигун се прилага с успех в много лечебни заведения и университетски клиники. В последните години Майстор Станев не само води занимания по Цигун, но и издава учебен филм и книги, за да популяризира тази система.

- Господин Станев, каква е основната разлика между западната и източната медицина?
- Западната медицина търси начин да премахне симптома, а не търси причината за заболяването, както това прави източната медицина. Грешката е заложена още в началото на обучението на студентите по медицина. Те първо научават какво е болест и как да се борим с нея. На Изток учат що е здраве и как да го съхраним. Не е нужно да чакаме да се разболеем и едва тогава да се сетим за себе си. В Китай се набляга основно на превантивната медицина, вземат се мерки как човек изобщо да не боледува, а не как да се оправя после. Нашите лекари не ни казват какво трябва да правим, за да бъдем здрави, а какви изследвания и лекарства да вземаме, след като сме болни.
- А как да бъдем здрави, след като дишаме мръсен въздух, храним се с некачествена храна, живеем под напрежение?
- Чрез различни източни методи, твърдя аз. Ако играем Цигун, болестите няма да ни хващат.
- Казвате, че мисълта насочва енергията и на подсъзнателно ниво ние можем сами да си помогнем.
- Да, категоричен съм. С мисъл можем дори да отслабнем, стига да заложим такава програма - сваляне на теглото. Първо е добре да намерим причината за наднорменото си тегло. Такова увеличаване на теглото може да се дължи на страх и това е реакция на защита от страна на тялото. Така организмът изгражда защитна стена срещу заплахата, която усеща.
В човешкия организъм емоциите са свързани с различни органи. Тъга, страх, злоба, гняв и радост са емоциите, които предизвикват заболявания, ако са прекалени. Дори радостта - знаете как има случаи на инфаркти точно от щастливи изживявания. Това е в резултат на нахлуването на кръвта във вените, сърцето не може да я изтласка и се предава. Така например тъгата отговаря за бъбреците, гневът и омразата поразяват жлъчката и така нататък. Ако имаш проблем с очите, това е ясен знак, че има около тебе нещо, което не искаш да видиш, криеш се. Онкологичните заболявания пък често са следствие от злоба, гняв и омраза към човек от семейството или самия себе си. Често сами си правим проблемите и тогава трябва да работим върху това за постигане на хармония със себе си, с околните и природата. Аз уча хората на това как да контролират и преодоляват емоцията, която имат.
Ако за мен едно нещо е добро, то за друг не е. Важното е да си неутрален и да приемаш хората и нещата такива, каквито са, без да се опитваш силом да ги промениш.
- Какви методи прилагате във вашата практика?
- Аз предимно се занимавам с Цигун-терапия. Това е един от методите на китайската народна медицина, който изучава и жизнената енергия, която притежава всеки човек. Цигун е работа с жизнената енергия. Това е метод, според който човек може да работи с жизнената енергия в своето тяло, както и с енергията на други хора. По този начин се осъществява баланс в енергийно отношение
Знаете, че според китайската медицина в тялото на човека има енергийни меридиани. Така както има кръвоносни съдове, нервна система, лимфна система, така има и енергийна система. И обикновено всеки орган има свой меридиан - на белия дроб, на бъбреците, на черния дроб и т.н. Когато органът боледува, значи пътят към него е запушен и при въздействие на тези места се освобождава пътят на енергията.
- По какъв начин се въздейства?
- Може да се въздейства чрез масаж, може и по други начини, например чрез иглотерапия - целта е да се освободи запушената точка. Ако е запушен някакъв участък, чрез Цигун се освобождава, нормализира се енергията.
Тези методи хармонизират даденото място и тялото като цяло. И Цигун е най-бърз метод, ефектът от него се усеща най-бързо. Например при Цигун-иглотерапия иглата влива енергия в дадената точка. И тук вече ефектът е още по-голям.
- Вие практикувате и дистанционен метод за въздействие. Какво представлява той?
- По принцип при този метод на Цигун-терапията се използва мисълта на човека. Тук няма механично въздействие като иглата и масажа. В този случай движението на енергията се осъществява чрез мисълта. Тя е тази, която раздвижва актива в тялото и прави баланса. Това се постига чрез занимания и упражнения по Цигун. Ако пациентът е при мен, аз въздействам с мисълта, ако е далече от мен, пак го правя с мисълта. За нея няма прегради и разстояния.
- Значи болният човек може да ви се обади, да обясни оплакванията си и болежките и вие да му въздействате?
- Да, точно така. Е, не е така директно, не е толкова елементарно и просто. Необходима ми е негова снимка, имената му, местоживеене, къде се намира в момента, както и подробности за заболяването и т.н.
- Вие давате конкретни съвети и рецепти, и то кратки. Какво препоръчвате при стрес, за сърцето, за бъбреците?
- Има много добри рецепти от български лечители, но те са по-сложни. Ето например за предпазване от стрес яжте банани, защото те съдържат веществото триптофан, което участва в образуването на хормона на удоволствието.
За укрепване на сърцето и засилване на кръвообращението си направете следната напитка - в чаша черен чай прибавете две лъжички ябълков или винен оцет, две лъжички мед и малко уиски.
Най-бързият начин за изчистване на камъни от бъбреците е, като в 3 л вряла вода сложите 3 супени лъжици ленено брашно. Ври 10 минути, след което изстива и се добавят 3 лимона и 3 лъжици мед. Пие се 20 минути преди ядене 3 пъти дневно по една винена чаша в продължение на 3 месеца. И няма да усетите камъните как ще излязат.
Хубаво е съвременните хора да се интересуват и от тези древни лечебни методи, които имат своята сила и с хилядолетия са доказвали своите възможности. Но да бъдат внимателни, за да не попаднат на случайни хора.