Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на банките в България в размер на 3.3 млрд. лева във връзка с организираната атака срещу Първа инвестиционна банка в петък, довела до изтеглянето на над 800 милиона лева за един ден и паника сред хората.

Според официално съобщение на комисията механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, предаде БГНЕС.

"На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", уточняват от Еврокомисията.

Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

"Практически България няма нужда от подобна подкрепа, защото в страната има достатъчно средства, за да се справи със ситуацията", коментира Бисер Манолов от Фонда за гарантиране на влоговете, добавяйки, че този ход очевидно се прави, за да се успокоят хората.

Всички банки ще работят в понеделник с клиенти и с обичийното си работно време. От Първа инвестиционна банка също излязоха с официално съобщение, че офисите й на територията на цялата страна ще работят с нормално работно време.

"Поднасяме своите извинения на всички клиенти за създадените неудобства и затруднения, причинени от криминалната атака срещу банката. Благодарим за искрената подкрепа, която получихме от Вас - нашите многобройни лоялни клиенти. Благодарим на всички, които повярваха в нас и не се поддадоха на паниката, породена от неверни слухове и криминални действия", се казва още в изявлението.

От ПИБ уточняват още веднъж, че разполагат с достатъчно пари в брой, за да посрещнат нуждите на своите клиенти.