Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България и Европа проект – "Южен поток. Това е най-големият проект осъществяван на наша територия. Ще съдействаме за реализацията на този проект. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски.

Премиерът Пламен Орешарски и президентът на "Газпром" Алексей Милер наблюдаваха дистанционно, на видеостената в Министерски съвет първата заварка на газопровода. Първата доставка на газ по "Южен поток" ще бъде през декември 2015 година.

Днес бяха доуточнени основните параметри на този проект. Българската страна няма да инвестира нито лев в този проект. Но параметрите са направени така, че те са изгодни за България, добави Орешарски.

След това думата взе президентът на "Газпром" Алексей Милер. Днес започваме строителството на българския участък от газопровода "Южен поток" – това е знаменито събитие, заяви той.

"Южен поток" е един от най-важните елементи в енергийната сигурност на цяла Европа. Доставките на газ отиват директно в България, в Европейския съюз, като се заобикалят транзитните страни, подчерта Милер. Той отбеляза, че доставките на газ по "Южен поток" ще намалят цената на газа за България, защото "синьото гориво" ще се доставя директно в страната ни.

"Южен поток" /South Stream/ е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители. Той предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб. м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност /63 милиарда куб. м. газ/ през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

Акционери в подводната отсечка са: "Газпром" с 50%, италианската ЕНИ /Eni/ с 20%, немската "Винтерсхал" /Wintershall/ и френската "Електрисите дьо Франс" /EdF/ с по 15%.

Лично руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от газопровода "Южен поток". Това стана на тържествена церемония, провела се на 7 декември 2012. "Това събитие е важно не само за руската енергетика, но и за цялата европейска енергетика", заяви тогава стопанинът на Кремъл и добави: "Южен поток" създава условия за надеждно, безусловно снабдяване с руски газ на основните потребители в Южна Европа.

За обезпечаване на газоподаването за "Южен поток" в необходимия обем на руска територия ще бъдат изградени допълнителни 2,5 хиляди километра тръбопроводи и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 мегавата /MW/. Проектът се нарича "Южен коридор" и ще бъде реализиран в два етапа до декември 2019 година.