Периметърът около новите спирки ще бъде облепен с плочки. Терените да изглеждат еднакво навсякъде, където хората чакат градски транспорт, са решили по време на среща представители на концесионера и кметът на Русе Пламен Стоилов. Сега излетите плочи, на които са монтирани спирките, си правят компания с пръст, която при всеки дъжд безпроблемно би се превърнала в кал и мръсотия.      
Това често е посочвано като неудобство и непрецизно свършена работа от гражданите, които подават оплаквания в „Утро“.
Поставянето на плочки не е предмет на концесията, но ще бъде направено от добра воля, обясни за „Утро“ директорът „Икономика и управление на собствеността“ в общината Нели Миткова. За да се стигне до настилането обаче, за всяка отделна спирка трябва да се произнесе комисията за безопасност на движението. Тя трябва да разреши извършването на строителни работи около всяка спирка заради неизбежното ограничаване на преминаването на автомобили и пешеходци. Единственото, което е сигурно, е, че първите 30% от спирките в града трябва да са напълно готови до 30 март 2014 година. Иначе казано, 78 от всичките 260 места за чакане на автобус и тролей ще са завършени изцяло след пет месеца. Дали облепянето на района на спирките с плочки е най-добрият вариант, е спорно, тъй като не се знае какво ще бъде състоянието им след като завали сняг и дали няма да се напукатq като ги стегне ледът, но това все пак е решение на сегашните проблеми.
Друга причина за недоволство е недобросъвестното премахване на някои от старите съоръжения.
„10-сантиметрови винкели стърчат опасно край старата спирка на ул.“Доростол“ срещу Русенски университет, на която всеки ден чакат стотици хора. Железата и парчетата стъкла са останали за спомен от отрязания навес, а есенният листопад ги превръща в маскирани капани. Острите ръбове не се виждат от шумата и са много опасни“, сигнализира недоволна гражданка.
Справка на „Утро“ показа, че причината за това състояние на спирката е конфликт между стария наемател и новите концесионери. Всъщност човекът, който години наред е стопанисвал съоръжението, е трябвало да премахне навеса и будката. Направил го, но отгоре-отгоре, тъй като никак не му харесало, че трябва да прекрати бизнеса си.
В момента издирваме стария стопанин да си довърши работата. Ако не бъде открит, ще свършим работата вместо него, но след това ще си поискаме парите за „услугата“. Железа от старите спирки остават след себе си и други недоволни наематели, като от това страдат пътуващите в градския транспорт. В повечето случаи концесионерът на добра воля ги почиства, обясни още Миткова.