Как може така?! Този изпълнен с възмущение въпрос си задават жителите на село Червена вода заради новите тротоари, които се изграждат заедно с ремонта на пътя Русе-Кубрат. Старите са били широки 2,90 метра, докато новите са едва 1,20 метра и по тях двама души няма как да се разминат, освен ако не са деца. А нормативните изисквания за тротоар са за минимум 1,50 метра ширина.
В момента те се редят от три плочки, а вместо четвърта ще се насипва пръст за засаждане на трева или храсти. На места тротоарът е вдигнат толкова високо, че блокира отварянето на вратите на къщите. Хората са възмутени и определят случващото се като пълно безобразие.
„Тротоарът изобщо не е удобен. Двама души могат да се разминат, ако са в партизанска колона по един. Не знам архитект ли, кой го е правил, не е измислено добре изобщо“, казва Василка Иванова.
„Заобикаляме, ходим на шосето, чакаме колите и така. Моята детска количка е широка и не можем да се разминем. Ако са двама души, трябва да се чакаме“, добавя Петя Иванова
Хората в Червена вода недоумяват защо не се възстанови старата ширина на тротоара, а се оставя ивица пръст за засаждане на растителност.
„Градинка ще ми правят на 1,20 метра от основите на къщата, как ще стане това нещо. Това по закон никъде го няма, да проверят и да видят. Говорих с техника, който казва - по проект е това. Какъв е този проектант, идвал ли е на място“, възмущава се Димо Данев.
Кметицата на селото Людмила Маринова споделя, че всеки ден има множество сигнали от жителите, които са недоволни от изпълнението на тротоарите, ширината им и скосяването към пътното платно.
„Аз не мога да кажа какъв е проектът, не съм го виждала и не мога да преценя дали това, което се изпълнява, е действително това, което самият проектант е изготвил. Трябваше предварително да се обяви пред хората какво се предвижда, какви тротоари, какви тревни площи, има ли хора, които да се грижат за тия тревни площи. Това е изключително тревожно за цялото население. На места тротоарите са по-широки, на места две майки с колички не могат да се разминат. Надявам се да се обърне внимание и да се предприемат някакви мерки“, казва Людмила Маринова.
От общината обясниха, че според Закона за устройство на територията ширината на тротоарите трябва да е най-малко 1,50 метра. Но тъй като става дума за републикански път, одобрението и съгласуването се прави от регионалното министерство. Обществената поръчка е обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, където в документацията за ремонта тротоарите действително са отбелязани с ширина от 1,50 метра. Официално отговор защо се стесняват при изпълнението няма.
Неофициално обаче обяснението е свързано със съобщението на МРРБ, че парите за ремонти на пътища са свършили. Тъй като няма средства, е измислено временно решение - да се направят тротоарите частично само с три плочки и трева на мястото на четвъртата. Когато се осигурят парите, дейностите ще бъдат довършени и ще се сложат всичките четири плочки за ширината от 1,50 метра. Кога и дали ще се случи това, никой не може да каже.