Животновъдите излизат на протест. Утре в 11 часа те ще блокират движението на магистрала „Тракия" на разклона за село Труд, потвърди пред БНР Бойко Синапов от Националната асоциация на животновъдите.
Планираният за вчера протест бе отложен за утре, за да се дадат два дни толеранс на правителството и фермерите да покажат, че не искат да си губят времето, а да си вършат работата. Животновъдите настояваха за среща с премиера Пламен Орешарски и с финансовия министър Петър Чобанов.
Недоволството в сектора е заради изплащането на малка част от субсидиите. Фермерите твърдят, че са на прага на фалита, превърнати са в роби и нямат средства да гледат животните си.
Министърът е информирал вчера браншовиците, че два 2% от животновъдите, или 360 фермери, все още очакват да получат субсидиите си, но причината за тяхното забавяне са проблеми в заявленията им, които се проверяват от фонд "Земеделие".
Беше обещано да бъдат изплатени субсидиите. Чакахме, но бяхме излъгани. Надявам се на подкрепа от целия земеделски сектор. Не ни интересува политиката в държавата, ние сме български животновъди, искаме средствата, за да запазим стопанствата. Не може така да продължи повече, тази агония трябва да се спре. В момента има хаос - не знаем какво се случва с новия програмен период, с новия бюджет. Нямаме политически пристрастия, зави Синапов.
Исканията на животновъдите за субсидиите са справедливи, но в момента няма достатъчно ресурс. Очакваме разбиране", каза вчера земеделският министър Димитър Греков.