Няма опасност от разрушително земетресение - 10 степен по Рихтер, както прогнозираха от Украйна. Това каза и успокои страстите сеизмолог №1 на България Емил Ботев по ТВ7. Убийствената прогноза от Украйна твърдеше, че разрушителното земетресение ще бъде край Каварна.
"Магнитудът е теоретически възможен, но на практика се счита, че възможният магнитуд, който може да понесе напрежението преди да се получи разкъсване, е 9,5 - 9,6 по Рихтер, защото след това се получава откъсване на земните маси. През 1960 г. има 9,5 по Рихтер по крайбрежието на Чили - 100 км в Тихия океан", обясни проф. Ботев.

Според него няма основание за паника. "Когато говорим за сеизмични зони - Североизточна България, Шабла и Калиакренския разлом, ние сме го оценили, че там е възможно 8-а степен по Рихтер. Последното голямо земетресение е било през 1901 г. - 7,3 по Рихтер. Но разликата между 8-а и 10-а степен по енергия е 1000 пъти. Земетресения с повече от 8-а степен за България са недопустими. Ние не сме на границата на такива плочи, за да има разкриване", продължи да успокоява Емил Ботев.

Той смята, че паникьосващата прогноза е дошла от Николай Димитров Георгиев, който е завършил в България. Той прогнозирал земетресение за Стражица и предлагал да се строи, но прогнозите му не се сбъднали. "Оттогава е известно това лице. Прогнозите не са се оправдали. Той имаше желание за контакти с нашия институт, защото амбициите му са да направи голям институт за сеизмично строителство", разкри сеизмологът от БАН.

Георгиев регистрирал център за антисеизмично строителство в Ялта, но там си имали собствено сеизмично огнище. Така с прогнозата си за 10-а степен по Рихтер Георгиев подплашил повече хората в Одеса, защото е по-близо до тях. Действията му са определени като рекламен трик.

Ботев успокои, че е важна и честотата на земетресенията. Така те я с повторяемост 300 г. за магнитут 7 -7,5 по Рихтер. Сега в близките няколкостотин години няма как да се случи такова катастрофално земетресение с магнитут от 8 по Рихтер, защото периодът е между 2000 и 3000 години.

Сеизмолог №1 на България смята, че за паниката са виновни журналисти, които не са проверили информацията. Той предполага, че Георгиев е имал предвид 10-а степен на повърхността, а не мощността. А това се измерва по 12-степенната скала на Медведев- Шпонхойер Карник. И по тази скала в Каварна и Тюленово е допустимо. В Пернишко, съгласно новата карта, няма да има земетресение. Честотата там е изключително ниска и не се очаква, каза Ботев.