В очакване днес Европейският съвет да излъчи номинацията за председател на следващата Европейска комисия, британският печат изразява мнения "за" и "против" позицията на британския премиер Дейвид Камерън относно кандидатурата на Жан-Клод Юнкер и отправя противоречиви призиви.

Ако Юнкер получи поста на председател на ЕК, което е почти сигурно, това ще е подигравка с европейската демокрация. От това, че Дейвид Камерън и редовите членове на консервативната партия го признават, този факт не става по-малко истина, отбелязва "Гардиън" в статия, озаглавена: "Левицата трябва да подкрепи Камерън за Юнкер".

Работата не е само в това, че Юнкер е типичен бюрократ от върхушката - това също е важно, но по-важното е, че избирането му би било поредна стъпка на Европа в дълбоко недемократична посока.

Бившият премиер на Люксембург претендира за поста, смятайки арогантно, че той ще е негов, докато "здравият разум надделява". Като водач на Европейската народна партия, най-големият блок в Европарламента, Юнкер е убеден, че има избирателен мандат да поеме председателството въз основа на европейските избори. Само че кой отиде да даде гласа си с мисълта за посредствен бюрократ от Люксембург? Всъщност извършено наскоро допитване показа, че един от 10 европейски избиратели изобщо не знае кой е Юнкер, посочва вестникът.

На какво си играе Дейвид Камерън? Антиевропейската му позиция е напълно безотговорна, пише, на свой ред, в. "Индипендънт".

Следвайки непреклонно конфронтационен, все по-изолационистки подход, министър-председателят заплашва да направи на страната изключително лоша услуга. Бизнесът и финансовите среди искат Великобритания да остане в ЕС. Те искат съюзът да се реформира, не са съгласни с някои от практиките му, но смятат запазването на членството ни жизненоважно, подчертава авторът.

Бъдещото благоденствие на страната ни се гради на способността да развиваме и разширяваме бизнеса, да създаваме благосъстояние, да осигуряваме работа и приходи в хазната. На практика с това би трябвало да започва и свършва всяка европейска стратегия. Пренебрегването на деловата общност, упоритото отстояване на обратна позиция, може да се окаже катастрофално, предупреждава "Индипендънт".

Камерън надцени възможностите си в кампанията срещу Юнкер, отбелязва в. "Файненшъл таймс". Усилията му да блокира назначаването на бившия люксембургски премиер за председател на ЕК изглеждат обречени.

В разширяващият се Евросъюз, обхващащ бивши комунистически страни от Централна и Източна Европа, жадуващи да станат пълноправни членове на клуба, британските претенции за специално отношение привличат все по-малко симпатии. Мотивите на британският премиер да се противопоставя на кандидатурата на Юнкер будят недоверие у партньорите му. Като придаде толкова личен характер на кампанията, той всъщност увеличи шансовете на Юнкер, допълва всекидневникът.