Пореден скандален случай в БДЖ за изчезнало гориво от дерайлирал локомотив разкрива предаването „Разследване” на Нова ТВ.

Дни преди Великден повреден локомотив на БДЖ „Товарни превози” е изтеглен до София по линията от Септември. До другата сутрин – 19 април, в депото е спокойно. Депо-майсторът застъпил смяна обаче открива вода в резервоара на машината. Екипът на предаването научава това и от самото начало снима под прикритие – как проверяващи установяват 400 л. вода в резервоара.

Вътре е трябвало да има 2100 л. дизелово гориво, а реално са 1700 л.
Източват целия резервоар в два варела и в лаборатория потвърждават водата и липсата на нафта.

През двата следващи дни обаче някой е разпечатал двата варела с многото вода, взел е над 200 л. нафта от съседен локомотив в ремонт, след като е махнал пломбата от резервоара му. Сипал ги е във варелите и е направена повторна проба в лаборатория – вече с много по-малко вода – само 17 л.

Проверяващите сравняват пробите от 19 от 22 април, и са изненадват.

Един от тях Петър Бръснаров, успява да докаже с трета проба, че няма как във варелите от 19 и 22 да има едно и също съдържание.
Бръснаров и двамата му колеги, изготвили доклада, сигнализират ръководството на БДЖ и транспортна полиция. Един от заподозрените за разреждане и кражба на 400 л. гориво е депо-майсторът на смяна преди Великден.

Официалният отговор от ръководството на БДЖ „Товарни превози“ е, че знаят за случая,
но проверяващият Петър Бръснаров и колегите му, които са установили водата в резервоара на локомотива, не са посочили конкретни причини и виновници. От БДЖ добавят, че докато те не довършат вътрешното разследване за кражба и полицията не потвърди, ще водят случая за авария или грешка.

Бръснаров на свой ред заяви, че докладът не му е бил върнат за доразследване от шефовете на БДЖ, което е било спряно до вчера. БДЖ реагира, след като Нова ТВ отправя запитване към холдинга.