Резултатите от много проучвания сочат, че женените хора са по-здрави и живеят по-дълго, отколкото волните птички. Учени са установили, че това правило важи най-вече за мъжете - тези с халка на пръста много по-рядко са покусени от инфаркт или инсулт. Важат ли обаче тези брачни закони за хората, които прекарват заедно живота си, без да са минали под венчилото? Защо бракът е лакарство, разясняват от webmd.com, цитирани от "Стандарт".
Д-р Кристофър Фъгънс, психолог и изследовател в Държавния университет в Охайо твърди, че тези правила си имат много просто и логично обяснение. Обикновено, след като човек се обвърже сериозно, той интуитивно ограничава своите вредни навици, като употреба на алкохол, цигари и наркотици. На 100% се отказват от тях обаче тези, които са казали заветното "да". Това е една от причините двойките, минали под венчилото, да водят по точки тези, които просто живеят под един покрив.

Идеята за обвързване и съвместен живот подтиква много хора да се грижат повече за здравето си, да се хранят по-здравословно и да посещават по-често лекарския кабинет, независимо дали имат проблем или просто искат да си направят профилактичен преглед. Това явление психолозите обясняват с някакъв вид ангажимент, който човек чувства, че има към своята половинка. Всеки отдаден на любимия
се чувства длъжен да бъде здрав и да живее колкото се може по-дълго.

Според медиците още по-сигурно от това, че бракът е полезен за здравето, е само фактът, че самотата е вредна. Хората, които все още не са намерили своята половинка в живота и се чувстват самотни от това, имат склонност да изпадат по-често в депресии. А всяка депресия води със себе си много проблеми и с физическото здраве, най-малкото, защото страдащите от депресивни състояния пренебрегват грижите за себе си и посещаването на лекар.

Друга причина за по-доброто здраве на семейните е в примера, който те взимат от своята половинка. "Ако вие виждате, че вашият съпруг тренира редовно и се поддържа в добра физическа форма, това определено ще ви накара и вие да обуете маратонки
и да направите една две обиколки на стадиона, а това определено се отразява на здравето", казва д-р Теодор Роблес, асистент по поведенческа психология. Така добрите навици на половинката се прехвърлят и в нашето ежедневие. А и когато съжителстват двама души, те се грижат един за друг. Така, ако единият откаже пушенето например, несъмнено ще се опита да подтикне към това и своя любим, което също предотвратява сблъсъка с различни заболявания.

"Любовта всъщност означава грижа и подкрепа. Ето защо, когато до нас има някой, който го е грижа за нашето здраве, ние сами се стараем да се пазим повече и съответно боледуваме по-рядко", смята д-р Роблес.