Ако всичко е наред с консултациите, най-разумно би било парламентът и правителството да работят до края на юли. Това казва пред "24 часа" председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

Не съм изненадан от поведението на Борисов и на парламентарната му група. Но сме свидетели на бламиране на Борисов от собствените му депутати, казва Мерджанов и продължава по повод консултациите между партиите за дата на изборите и размените на реплики между БСП и ГЕРБ: "Очевидно той (Борисов – бел. ред.) не владее групата. И възниква въпросът - той ще участва ли в консултациите и с какъв мандат? Говори от свое име, от името на партията, от името на групата. На консултациите ще се обсъждат важни въпроси, които не са прищявка на един или друг лидер, а заявени позиции на партиите. Надявам се, че ситуациите в последните два дни ще отрезвят главите на политиците и всеки ще бъде зареден с позитивизъм за консултациите. Които в крайна сметка са важни за гражданите и за България", казва Мерджанов.

Според него, ако консултациите се провалят, най-разумно би било да се направи още един опит – "от нас като мандатоносител, заедно с партньорите, и да се прецени най-добрият момент за подаване на оставката. Казвам най-добрия не заради желанието или нежеланието на премиера Пламен Орешарски и на министрите, а за това, което е необходимо да се свърши в държавата", заявява председателят на ПГ на социалистите.

"Борисов заяви, че в този парламент той няма да прави компромиси и да върви към коалиция с БСП и ДПС. При изчерпани вътрешни възможности най-разумното е да се отиде колкото е възможно по-бързо на предсрочни избори и резултатите ще покажат коя ще е водещата политическа сила и дали е възможно съставянето на стабилна работеща коалиция за доброто на България", казва още той.

Според Мерджанов политиката на изолация никога не е водела до добро. Партиите би трябвало да работят за доброто на държавата и обществото. В този смисъл различията са важни, те са отчетливи и ясни, но тогава, когато са налице конкретните резултати, се сяда на масата и се преговаря. Най-разумното ще е партиите, които постигнат най-голямо признание на изборите, да изработят взаимно коалиционно споразумение по примера на Германия и на останалите европейски държави, което гарантира последователност, предвидимост, сигурност и стабилитет на държавата. От това имаме нужда. Може би това беше един от пропуските, които допуснахме при съставянето на правителството на Пламен Орешарски.

На въпрос коя е датата на БСП за изборите, Мерджанов казва: "Изявлението на Станишев беше е ясно - предсрочни избори без отлагане. Партиите трябва да предложат своите пакети - както за датата, така и за мерките, които това НС да свърши до края на мандата на правителството, ако е възможно това. И ако има разбирателство, да се отправят жалони и към развитието на държавата до края на годината и следващата - бюджета и някои много важни за България финансови и икономически въпроси", казва още Атанас Мерджанов.