Китайската полиция издирва информации за лица от мюсюлманския район Синцзян след инцидента на площад Тянанмън, когато джип се вряза в тълпата, при което загинаха 5 души, а 38 бяха ранени.

Полицията е изпратила късно тази нощ съобщение до хотелите в китайската столица с въпрос дали са забелязали съмнителни клиенти след 1 октомври, съобщава вестник "Глобал Таймс". Бюрото за обществена сигурност също издирва информации за подозрителни коли. Без да използва думата атентат и без да свързва случилото се на Тянанмън с издирването, което се провежда, полицията заявява в свое съобщение, че в понеделник е станал голям инцидент.

Идентифицирани са два души от Синцзян и е описана колата им - светъл джип 4х4 с регистрационни номера от Синцзян. Петима души, включително туристка от Филипините, загинаха, след като джип се вряза сред хората на площад Тянанмън, а след това се запали. Веднага започна мащабна операция на силите на реда, наложена бе цензура в интернет и блокада на района, тъжно запомнен със събитията от пролетта на 1989 г., когато комунистическият режим удави в кръв младежки протест на същия площад.