Въпреки проливните дъждове, до водния ад във Варна е можело и да не се стига. Това се казва в становище на Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в България. Те преценяват, че основна причина за жертвите и разрушенията всъщност е човешката дейност.
Запушените с отпадъци корита и канали, незаконното строителство на къщи и инфраструктура, както и отлежаващите вече десетилетия проекти за отвеждане на водите по безопасен начин. Архитекти и инженери предупреждават, че ако властите не вземат мерки и други райони са застрашени от подобна трагедия.

В Добрич пък собствениците на язовир "Николаевка" заявиха, че съоръжението няма вина за наводнението в града. Те бяха обвинени, че колосалните щети след потопа се дължат на техния водоем.

Седмица след бедствието собствениците станали обект на заплахи. Край язовира дошъл неизвестен човек и потърсил възмездие. "Питахме го какво прави на язовира? Отговорът му беше директен: "Това че замазаха нещата, не означава, че ще ви се размине:, сподели Жечко Митев, собственик на "Николаевка", пред Нова телевизия.

Случаят не бил изолиран, разказва още Митев. Според него съоръжението по-скоро е спряло връхлетялата вода по нейния път към Добрич. И още - непосредствено преди потопа, преливникът е работил нормално. Водата била около 60 сантиметра.

Хора обаче има 24 часа в денонощието, обяснява собственикът. Сдружението, което стопанисва водоема, има 7 души персонал. Преливникът и дигата се поддържали постоянно. На година имало по 12 - 13 проверки, а досега няма установени нарушения. Прокуратурата започна разследване.