"Едно правителство не може да вдигне страната на крака, едно правителство ще трябва да се жертва и чак следващото правителство, което сигурно няма да е същото, за съжаление, вече може би ще може да има по-балгоприятанта среда да изплави страната на крака. Така бившият вицепремиер Симеон Дянков отговори на въпрос на изданието на българите в Австрия "БГ глас" колко време ще отнеме на следващо правителство да поправи пораженията от сегашния кабинет. Преди ден Дянков представи във Виена книгата си Inside the Euro Crisis. An Eyewitness Account ("Кризата на еврото. Поглед отвътре").

Дянков обаче подчертава, че тежката ситуация не е заради сегашния кабинет, а защото последните 4-5 г. са били трудни за цяла Европа. Той коментира и отложените реформи: И енергетиката, и пенсионната, и здравната реформи са толкова тежки и непопулярни, че могат да костват политическата кариера на всеки. Той дава пример с неуспешните опити през 2010 и 2011 г. той да направи пенсионна реформа у нас. Дянков коментира и ситуацията с банките в България.

"Без да съм страна и да познавам напълно сегашното състояние, мнението ми е, че българската банкова система без никаква помощ от Русия, Катар или други страни може да се справи с проблема с КТБ. Спрямо цялата банкова система това е сравнително малък проблем - от гледна точка на активи и на капитал.
Дянков прогнозира, че "решението ще бъде изцяло вътрешно. Още повече, че външните инвеститори най-напред ще искат независима оценка на портфейла на банката".

Бившият финансов министър прави уговорката, че не е запознат с изпълнителната политика на руската ВТБ, въпреки че от седмица е в надзора . Причината е, че неговата позиция е в комитета за човешки ресурси и определяне на бонусите на мениджмънта.

Различно мнение за спасяването на КТБ пък изрази почетният консул на Султаната на Оман в България проф. Стоян Денчев пред "България он ер". Според него, Оманският резервен фонд може да реши да рекапитализира КТБ. Аргументът му е, че "Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз". Той не вярва в банката да има закононарушения, защото оманците не биха ги допуснали.