Инвестициите в строежи, които остават нереализирани към днешна дата, е за 19 млрд. лв., показват данните на Камарата на строителите в България. Това означава, че строителят е вложил свой капитал или е взел банков кредит, но парите не са му стигнали и в крайна сметка реално остава на загуба, а в най-лошия случай фалира.
Над 160 млн. лв. са задълженията на общините към строителния бранш. Надеждите сега са в реализирането на ВиК проекти в инженерното строителство, което заема малко над 40% дял в строителния сектор.
От бранша се оплакват и от това, че обществените поръчки се печелят от няколко големи фирми. За да се промени порочната практика, Министерството на инвестиционното планиране инициира законодателни промени. В нова наредба ще бъде записано, че проектите на стойност над 10 млн. лв. ще бъдат разделяни на части, така че за тях да могат да се борят и малки фирми.
Равносметката за камарата на строителите не е от най-приятните - едва 3-4% ръст на жилищното строителство главно заради инвеститорския интерес на чужденци по Черноморието и над 19% спад в инженерното строителство.
Строителите казват, че в много случаи се стига до това да работят само за банката. В тази ситуация обществените поръчки остават една от големите надежди за изход от кризата. В подготвяната от министерството на инвестиционното планиране наредба се предвижда още строителите да се състезават само с ниска цена при гарантирано качество. Идеята е да се спрат обжалванията, защото в тръжните условия ще бъдат записани всички изисквания за качество на проекта, използвани технологии и дори материалите.