2,5 години ефективен затвор в затворническо общежитие от открит тип и 4 години лишаване от шофьорска книжка е наказанието, което присъди Варненският окръжен съд на 25-годишния Деян Станчев, който уби с мотора си 20-годишната Лора Казанлиева преди две години.
Инцидентът стана на 17 юли 2011 година в 5,45 часа сутринта на пешеходна пътека на бул. "Осми приморски полк" във Варна.

Според комплексната експертиза, изработена от петима специалисти, Деян карал "Хонда"-та си на връщане от ношна смяна с 89,7 км/ч, съобщава petel.bg. В този момент Лора със своите приятели се е прибирала от тържество по повод рождения си ден. Тя е изминала разстоянието от 2,50 до 2,70 метра навътре в пешаходната пътека, когато е била блъсната от Станчев.

Борбата за ефективна присъда продължи две години. Първоначално в края на 2011 година прокуратурата сключи споразумение с младежа за условна присъда. Майката на загиналата Лора Нели Петрова успя да събори споразумението и да върне делото за ново разглеждане във Окръжен съд - Варна, който обаче отново постанови условна присъда. Петрова атакува решението пред Административен съд и така се стигна до днешното решение за ефективен затвор.

От тук нататък Станчев може да обжалва пред две инстанции, а до тогава мярката му за неотколонение е подписка.