Белгийски съд осъди българското дружество "Топ строй" на 117 600 евро глоба и конфискация на имущество на стойност 350 301 евро, съобщиха местните медии.

Присъдата е издадена заради това, че според прокуратурата, работниците на фирмата - 196 български граждани, са били подложени на робски труд и експлоатация. Фирмата построи най-модерния затвор в Белгия, чието откриване предстои в близките дни. Същата фирма е заета и в строежа на новата централа на НАТО в Брюксел.

Според обвинението българските строители работели много над нормата от 8 часа на ден, при това срещу мизерни заплати. Уточнява се, че дневните им надници били съобразени с доходите в България - по шест евро на час, т.е. под законовия минимум в Белгия - 15 евро на час.

Плащанията към работниците престанали след проверка на белгийската инспекция по труда през юли. Строителите работели в съботните и в празничните дни, а 70 от заетите в строежа за НАТО живеели в една къща, по деветима в стая.

През септември 14 от работниците са пътували от България до Белгия, за да свидетелстват пред съда и за да се конституират като граждански ищци. В информацията не се посочва каква част от отсъдената глоба или конфискуваната сума ще бъде изплатена за обезщетение на работниците, нито дали дружеството възнамерява да обжалва съдебния акт.