Учениците, които нарушават дисциплината в ПГМЕТ в Хасково, ще полагат обществено полезен труд – копаене на градинки, метене на двора, чистене на класни стаи и санитарни възли. Ако простъпката им е сериозна или пък рецидив, детето ще бъде преместено в друго училище. Новите правила са решение на педагогическия съвет по предложение на директора Милена Михайлова, съобщава haskovo.net.
Поводът за стягане на юздите е инцидент от вторник, в който 16-годишно момче изкара акъла на своя 10 В клас, след като скочи през прозореца от близо 4 метра височина. Приземяването един етаж по долу пък стресирал клас 9-класници, които тъкмо започвали редовния си час. Вместо пред дъската обаче, учениците се натрупали край прозорците да гледат джигита. Той се изправил спокойно и обяснил, че му няма нищо. Сащисаната учителка не му повярвала и го изпратила с двама съученици до Спешното отсреща. Там констатирали само натъртена пета.

По обясненията на самото момче, той практикувал паркур /катерене по сгради с голи ръце/ и подобни височини и изпитания не го тревожели. Не бил разтревожен и бащата, който обяснил, че в родния Димитровград момчето се е катерил по фасадата на блок до 6-ия етаж.

Мотивите за скока остават неясни. Същия ден в класа на джигита липсвала дори единствената мома, пред която евентуално да се похвали. Според негови съученици момчето даже и не било такова, че да се фука с уменията си. Учителите го хвалят като тих, кротък и комуникативен. Но го чака наказание.

„В правилата за вътрешния ред, нямаме записано такова нарушение като „скачане от прозорец“, затова изпаднахме в странна ситуация“, коментира директорката Милена Михайлова. Пропускът е отстранен. От днес официално е забранено практикуването на екстремни спортове на територията на Механото.

През годините училището се прочуваше и с други екзотики. През май 2012-та двама абитуриенти сметнаха за уместно да подхвърлят два умрели смока в учителската стая. Стресираните учителки ги наказаха да косят трева, но сега обхватът на обществено полезния труд ще бъде значително разширен.