Реконструирани са най-после двата балкона на улица „Александровска“, които преди време се бяха съборили и дълго време тротоарът стоя преграден с обезопасителни съоръжения, за да се опазят минувачите от падащи каменни отломки. За съжаление, след реконструкцията балконите изглеждат съвършено различно от оригинала. Причудливите каменни плетеници, парапети и бордюри са заменени с метални фигурални решетки, които нямат нищо общо с някогашната прелест. Това в голяма степен подменя общото звучене на архитектурния замисъл. Особено на фона на все още запазения каменен балкон в съседство, който единствен напомня за отминалото величие на изработката и за цялостната творба на автора на сградата. 
Балконите се намират на зданието, известно като сградата на Папа Маноли - тримата братя гърци Папа Маноли: Никола, Емануил и Аргирис, заможни търговци на жито и собственици на мелница. Те през 1897 година вдигат впечатляващото здание на улица „Александровска“ 39. Там се намират техните семейни жилища, а под тях са търговските помещения на фамилията - складове и магазини. Автор на проекта и ръководител на строежа е полският архитект Едвин Пиетрицки, който в онези години е бил главен архитект на Силистра, отбелязват авторите на книгата „Сградите - европейско културно наследство на Русе“ Мариана Димитрова и Васил Дойков. В своето творение Пиетрицки е вложил майсторство, умение и вдъхновение - раздвижен силует с три кули, щедра украса от архитектурни детайли - корнизи, пиластри, фронтони и парапети с разкошни каменни орнаменти. Заради своята неповторимост сградата е обявена за паметник на културата.
Според запознати в сегашната ситуация, налагаща ремонт на двата балкона, са били предложени два проекта за одобрение от Националния институт за недвижимото културно наследство: единият - копие на оригинала от края на 19 век, вторият - този, който виждат русенци днес върху сградата. Одобрение получил именно вторият, „железният“. Опитите на русенци, които са озадачени от новата гледка, която внася дисонанс в хармонията на старинното здание, да се свържат и да получат отговор от НИНКН защо е одобрен този проект, са останали без успех.
Каквото ни възлагат, това изпълняваме, казаха майстори, работили по възстановяването на балконите. При всички случаи едно е ясно: в този вид реконструкцията на терасите излиза значително по-евтино, отколкото ако трябваше да се изработи от камък копие на оригиналните, обясняват те.
Едно време към тогавашната дирекция „Културен отдих и украса“ имаше майстори - каменоделци, дърводелци, дори тенекеджии, които изработваха даже улуците на старите сгради така, че да са в унисон със различните архитектурни стилове, припомня специалистът по паметниците на културата Сашо Апостолов. Понеже собствениците на къщи-паметници на културата и архитектурата, бяха освободени от заплащане на данък сгради, при нас се извиваха опашки от хора, които искаха бележки, че техните имоти са паметници, разказа той. Но притежанието на такава сграда е не само белег на престиж, а и отговорност - пред паметта и изкуството на някогашните майстори и пред това, което трябва да се запази за поколенията. А достолепният облик на Русе някак постепенно потъва в мъглицата на немарата - днес подменена фасада, утре - чисто нова сграда-“бонбониера“, вдругиден - семпъл балкон... И от архитектурната перла „Русе“ остава все по-малко и по-малко.