Нова карта на избирателните райони може да бъде заложена в Изборния кодекс, научи "Стандарт" от високопоставени източници от "Позитано" 20. Идеята ще бъде лансирана при приемането на новия кодекс. Тя предвижда избирателните райони да бъдат намалени от 31 на 24, като тези с по 4 мандата ще бъдат обединени със съседни.

Това е все още работна идея, но е работеща на базата на последното преброяване на населението, потвърди новината социологът Юрий Асланов. В момента по 4 депутати от регион излъчват Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Предварителните изчисления показват, че ако Видин бъде обединен със съседна Монтана, районите ще имат общо 9 мандата, Ловеч с Габрово - 9, Кюстендил и Перник - 8, Разград и Силистра - 8, Търговище и Шумен - 10, а Ямбол и Сливен - 10. В предложението е заложено и обособяване на допълнителни 2 района - Варна област и Бургас област. В момента се гласува само в София-област.

С новите разчети всеки регион ще има между 8 и 10 мандата и така ще се получи равнопоставеност в представителството на избирателите, коментираха от "Позитано" 20. Обсъждало се в София да бъде обособен още 1 район и да станат 4 вместо настоящите 3.

Вероятна корекция в пленарна зала ще претърпи и преференциалното гласуване. В суровия вариант бариерата за разместване на кандидатдепутаските листи е 7%, но може да падне до 5 на сто. Освен това партиите ще се застраховат срещу тоталното превъртане на избирателната листа от активисти и симпатизанти. Тъй като преференциалният вот може да подмени водачите на листи, те ще бъдат предпазени от наказателната акция пред урните. Затова преференцията ще важи след вторите места в листите, а първите места ще са запазени.