„Станало е недоразумение. Значи, когато ме запита вашата колежка тя е имала предвид Агенцията за българите в чужбина, а аз съм я разбрал за Асоциацията на българите по света. Това са две различни неща. Уточняваме – от Агенцията за българите в чужбина, държавната структура, никой не е водил разговори с мен. Въобще такава идея няма и не съществува. А относно Асоциацията на българите по света - аз съм неин почетен председател от преди пет години”. Това заяви пред БЛИЦ бившият кмет на Варна Кирил Йорданов относно появила се по-рано в сайта „Днес плюс” информация, че той може да оглави Агенцията на българите в чужбина.
Екс градоначалникът добави, че асоциацията ще има конгрес в началото на ноември, когато ще се осъществи нов избор. „Някои лица, на някои длъжности, могат да бъдат препотвърдени, а други - да бъдат избрани. И аз, затова отговорих на вашата колежка, че трябва да ми се обадят след две седмици, защото мога да не бъда предложен за почетен председател, може пък да ме предложат, а да не ме изберат... Всичко е възможно. Оттук идва цялото недоразумение. Няма нищо общо с държавната структура, нищо общо... Нека да бъде чиста съвестта на „стражите на българската демокрация”, че този „идиот”, „убиец”, няма да бъде предложен отново”, обясни още в типичния си ироничен стил Йорданов.

И добави, че в момента се е отдал на семейството си, като дори в момента бил на тренировката на сина си по лека атлетика на стадион „Левски”. Йорданов признава, че съвсем умишлено се е оттеглил от светлините на прожекторите. Бившият градоначалник обаче се появи на тържеството за 100 годишнината на Сдружение на спортните клубове „Черно море”, което се състоя на 21 септември в Двореца на културата и спорта във Варна. „Получавам много покани за обществени мероприятия, но не считам за целесъобразно в момента да се появявам. Разбира се на годишнината бях, защото това е са аудитория, хора и среда, от която произлизам. Работил съм с тях, много сме направили заедно, така че за мен беше удоволствие...”, обясни бившият кмет на морската столица.

И добави, че в момента се занимава с обществена дейност, като тепърва смятал „да увеличава темпото в тази насока”. „Работя по определени проекти с неправителствени организации. Не е свързано с държавна служба. Не дай си Боже - да не вземе да се уплаши някой сега, да светне „лампата на гражданска съвест”... Няма такова нещо...”, отново иронично подчертава Йорданов.

Освен с обществена дейност обаче, той заяви, че се занимава и със съдебни дела. „Няма как да оставя без последствия лъжите – не една и две. Всеки, който е влязъл в режим на тиражиране, на изговаряне на неверни неща, на лъжи по мой адрес и на семейството ми - моето намерение е да си изчистя отношенията с него по съдебен ред. Не споменавам имена на хора, имена на медии. Принципът, към който аз се придържам е следният: ако е изречена една неистина тя да бъде доказана. Ако не може да бъде доказана, да бъде санкционирана”, разясни екс градоначалникът. Той не даде повече информация относно съдебните дела, които води, а само спомена, че са „няколко и са срещу определени физически лица и медии”.

Йорданов категорично отрече да има нещо вярно в слуховете, че е пред раздяла или развод със съпругата си Елена Валеева, както и различни твърдения, че има имоти в чужбина и отмаря на Френската ривиера. „Няма нищо вярно. Всеки, който го е казал - влизам в съдебен спор с него. Животът ми е София-Варна, София-Варна, това е – между София и Варна. Живеем си във Варна, синът ми учи в София и това е... В България сме си, лятото си изкарахме във Варна. Прибираме се събота и неделя там”, обясни още Йорданов.

По отношение на слуховете, че е пред раздяла или развод със съпругата си, той възкликна: О, Боже мой! Двамата, заедно с нея, като едно цяло, сме в съдебни спорове срещу всички тези, които разпространяват тези неща... Пак казвам – живеем си във Варна, а със съпругата ми сме край сина си в София. Сто пъти се опитах тогава да го обясня това нещо, но никой не пожела да го чуе”, отново подчерта бившият кмет.