Сашка Русева е биологична майка на момиченцето, известно като "Русия ангел", Атанас Русев е биологичният баща на детето. Това показват резултатите от ДНК-анализа, които представи днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

ДНК пробите от Сашка и Атанас Русеви са взети вчера, а днес вече са готови и резултатите. Главният секретар на МВР посочи, че има образувано досъдебно производство за това, че през 2009 година Сашка Русева е дала съгласие за продажба на детето си в Гърция и предстоят процесуално-следствени действия. Самата Сашка е обяснила пред разследващите, че оставила детето си за отглеждане на хората, при които е работила и че не е дала име на момиченцето в Гърция, тъй като "според нравствените норми това се прави в църква". Сашка не твърди, а и аз не очаквам да каже, че е взела пари за детето, заяви главният секретар на МВР. Според майката момиченцето няма документи.

Драмата на "Русия ангел" разтърси не само България и Гърция, но цяла Европа, достигайки чак до Британските острови.

Вчера в ромския квартал на град Николаево настана истинска паника, след като стана ясно, че снимките на русото момиченце от Гърция са най-вероятно на детето на Сашка и Атанас Русев. Едно от децата на семейство Русеви разказа, че когато майката е видяла снимката на Мария по телевизията се разплакала и казала, "това е нашата Мария". Семейството има между седем и десет деца, като те самите не знаят колко точно са. Пет от тях са албиноси, които имат видима прилика с Мария от Гърция.

Семейството живее изключително бедно в една стая. Братът на Мария – Исус разказа, че майка му казала, че когато са били в Гърция, не са имали пари с какво да се приберат и затова оставили Мария. Според единия от съседите, тя споделила, че е получила 500 лева за това. Но според други, не е вземала пари за детето. Съсед на семейство Русеви призна, че хората от ромски произход са принудени да продават децата си, защото са гладни. Те виждат, че други техни събратя по нелека съдба са принудени да прибягват до това и следват техния пример.

Братът на Атанас, Ангел Ангелов Русев заяви, че не знае дали това дете е от тук, защото не го познава. "Не съм го виждал. Не знам също така дали е било продадено", каза той. Братът разказа, че семейството е било в Гърция, където са работили. Според него те едва ли са продали "лапето". Ако са го сторили, тогава нямаше да живеят в тази мизерия. "Вижте къщата им на какво прилича", каза Ангел и посочи с поглед. Попитан как си обяснява, че децата в семейството са бели и с руси коси, той отговори , поглеждайки нагоре "Бог знае".

Родителите на Мария бяха разпитани вчера в районното управление на МВР в Гурково. След приключване на разпита семейството беше посрещнато от екип на БГНЕС. Пред него майката призна, че е оставила Мария в Гърция, "защото нямала храна, нямала работа... да я гледа". Тя добави: "Подарихме детето, без пари. Не съм взела пари. Нямаше с какво да го храня".

Но също така майката призна, че "не знае дали е моя или не". Майката добави, че това дете прилича на това, което са изоставили в Гърция. "Прилича, но откъде да знам дали е моя или не". След като го е видяла снощи по телевизията, тя "не е яла и е болна".

Русото дете със зелени очи на възраст между 4 и 6 години беше открито миналата сряда при рутинна проверка на полицията в ромски катун в гръцкия град Фарсала, близо до Лариса. Момиченцето живеело с обвиненото семейство 39-годишен мъж и 40-годишна жена, но след ДНК тест се оказа, че ромите нямат с никаква роднинска връзка с него.

Гръцкото правосъдие обвини и арестува ромското семейство за "отвличане". В показанията си пред съдия-следовател в Лариса мъжът казал, че детето им било предадено веднага след раждането от български ром и майката на детето, също ромка. Извън съда около 30 души от ромската общност чакаха няколко часа решението на съдиите, без да направят изявления

След като в петък полицията разпространи снимка на момиченцето, асоциацията за закрила на детето "Детска усмивка", на която властите повериха момиченцето, регистрира огромен брой телефонни обаждания и имейли.

Гръцката полиция предприе мащабно разследване, за да изясни случая, включително разгледа случаите на трафик на деца от съседни страни, сред които и България.