България е на 32-ро място в класация за най-добрите страни на света - от гледна точка на принос към планетата и човечеството, съобщи в. "Дейли мейл".
В класацията са включени 125 страни, а най-добрата държава в света се оказва Ирландия.

Индексът "Добра страна" (GoodCountry.org), създаден от политическия съветник Саймън Анхолт, взема предвид 35 различни вида данни от ООН, Световната банка и други международни и неправителствени организации. Те включват информация за свободата на медиите, броя на приетите бежанци, количеството изнесени оръжия и броя на носителите на Нобелова награда.

Индексът се публикува за първи път.

След това страните са класирани според приноса им в науката и технологиите, културата, международния мир и сигурност, световния ред, планетата и климата, просперитет и равенство, здравеопазване и благосъстояние на човечеството.
България е поставена на 19-то място по принос към науката и технологиите, на 27-мо място по принос към културата, на 79-то – към международния мир и сигурност, на 36-о – към световния ред, на 80-то – към планетата и климата, на 70-то – към просперитет и равенство и на 55-то – към здравеопазване и благосъстояние на човечеството.

Ирак, Либия и Виетнам допринасят най-малко за глобалното добруване.

На върха на класацията след Ирландия се нареждат Финландия, Швейцария, Холандия, Нова Зеландия, Швеция, Великобритания, Норвегия, Дания и Белгия.
Анхолт заявява, че изследването няма за цел да хвали или засрамва държавите или да дава морални оценки, а да предизвика дебат за ролята на страните в глобален контекст.
Скандинавия е регионът който е дал най-голям колективен принос за човечеството и планетата, а САЩ са поставени на 21-о място заради лошата си оценка в областта на международния мир и сигурност.

Анхолт се надява, че индексът ще промени начина, по който действат страните, като ги окуражи да мислят за глобалните последици от действията си.
Извън Западна Европа и англоговорящия свят - най-високопоставената страна е Коста Рика, която заема 22-о място, а Чили е на 24-о. Кения е африканската страна, която допринася най-много за планетата, поставена на 26-о място.

Белгия допринася най-много в света за културата, а Испания е на първо място в категорията здравеопазване и благосъстояние. Русия е поставена на 95-то място, като приносът й към глобалното добруване е близък до този на Хондурас и Демократична република Конго. Индия е на 81-о място, а Китай – едва на 107-о.