Вицепремиерът Цветлин Йовчев нямал лоши отношения с президента и се надява всички институции да осъзнаят сериозността на проблема с бежанците, стана ясно от думите му днес в парламента.

Предната седмица той и президентът Росен Плевнелиев влязоха в задочен спор за свикването на КНСН за бежанците.

"Надявам се да се осъзнае сериозността на проблема с бежанците и че той може да бъде решен единствено с отговорно поведение и силите на всички институции", заяви вицепремиерът.

Днес той беше абсолютно категоричен, че не е в лоши отношения с държавния глава. „Много нормални и бих казал много добри са ни отношенията“, заяви той. Както е известно, той беше част от кабинета на президента Росен Плевнелиев и напусна по времето на служебния кабинет. Тогава Йвочев обяви, че има планове да развива собствени проекти.

Днес той заяви, че е получил предложение да стане част от правителството дни преди то да бъде формирано. "Изоставих планове, които смятах да реализирам, но ще ги реализирам след това", обясни вътрешният министър.

Вицепремиерът коментира и мерките, които предприема страната ни в международен план за бежанците. По думите на Йовчев страната ни ще търси подкрепа от Гърция за ускоряване на подписването на спогодбата за реадмисия с Турция.

Йовчев съобщи, че България има потвърждение от гръцка страна, че ще активизират работата по изграждане на тристранния център с Турция на Капитан Андреево, който ще подпомогне много комуникацията и взаимодействието, когато групи наближават границата. Ще усилим патрулите там, каза още вицепремиерът.

По негови думи се водят и активни преговори с други страни, които могат да приемат бежанци. На наша територия пък трябва да се направи всичко възможно да се осигурят нормални условия за пребиваване.