Студентите, дипломирали се току що, попринцип правят няколко неща преди да започнат да търсят работа - пишат автобиография, подготвят се да отговорят на ключови въпроси за квалификацията и уменията си и си купуват подходящи дрехи, пише "Ню Йорк Таймс".
Напоследък обаче все по-често изтриването на компрометиращи снимки от интернет също е срещан ход. Компанията Social Sweepster преглежда профилите във Facebook и Twitter за снимки и публикации, които могат да разубедят потенциалните работодатели в надежността на кандидата, и ги изтрива.

Том Макграт, който се дипломира от Университета на щата Индиана през 2013 година, вижда пазарна ниша в откриването на компрометиращо съдържание в социалните медии. Той използва технология, известна като компютърно зрение, за да основе Social Sweepster. Той не е първият, предлагащ подобна услуга, но е първият, който проверява не само текст, а и изображения.

Две други компании “претърсват” профилите в социалните медии. Simple Wash преглежда Facebook и Twitter за ключови думи, а Socially Clean анализира акаунтите и помага за изтриването на публикации, докато не се увери, че дадена страница в социалните мрежи не е изцяло “социално чиста”.

Технологията на Social Sweepster сканира профилите, връщайки се назад до 2005 година. Тя филтрира снимки, съдържащи предмети, които биха могли да предизвикат неодобрение. Софтуерът намира снимки, съдържащи бутилки с бира и непрозрачни чаши, в които обикновено студентите крият алкохол. Технологията няма стопроцентова прецизност и много от отбелязаните предмети всъщност са напълно “невинни”, но наред с това намира наистина компрометиращите изображения.