Няма опасност от ефект на доминото върху цялата банкова система заради случващото се с Корпоративна търговска банка (КТБ), коментира пред журналисти председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Нещата са под контрол, заяви банкерът и категорично отрече да има други банки в страната, застрашени от подобен проблем.

Не трябва да се притесняваме, ако нещата са в ръцете на професионалистите от централна банка, коментира Хампарцумян действията на БНБ спрямо КТБ. В края на миналата седмица БНБ постави КТБ под специален надзор.

На въпрос дали след като днес има сигнали в руски медии, че руската VTB няма да участва в увеличение на капитала на КТБ, то интерес може да прояви друг акционер - Оманският фонд, Хампарцумян заяви, че няма нищо общо нито с оманските акционери, нито с VTB и не знае какво мислят те. Дори и да не се намерят  други акционери, то вече има един акционер, който ще подпомогне КТБ и това е Българската банка за развитие, посочи Хампарцумян.

Хампарцумян е сред участниците във финансов форум "Иновации", организиран от Асоциация Банка на годината и Висшето училище по застраховане и финанси.

Създалата се ситуация с КТБ не трябваше въобще да се допуска, коментира от своя страна пред журналисти друг участник във форума -  председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Спомняте си, че преди няколко години имаше подобна ситуация и тогава държавата с цялата си мощ застана зад стабилността на финансовите институции и не се стигна до особен надзор над банка, нито до подобни притеснения за хората и за предприятията“, посочи Велев.

Сега се реагира бързо, но малко постфактум и при всички случаи това създава неудобства и за гражданите, които не могат навреме да си получат средствата от своите сметки, и за бизнеса, който оперира със сметки в тази банка, добави Велев.

Председателят на АИКБ каза, че много членове на Асоциацията имат сметки в КТБ, тъй като тя е една от най-големите банки в страната. Обикновено компаниите имат сметки в повече от една банка и няма да се стигне до тежки ситуации, компаниите така подреждат нещата си, че да могат да минимизират щетите, коментира Васил Велев. Нямаме съмнения, че на 21 юли банката ще отвори врати, категоричен е той.

Важното е да се изведат поуки, за да не се стига повече дотук. Не трябва да се допускат действия като разпространение на анонимни сигнали от медии и забавена реакция на правителството и БНБ, подчерта Велев.