Опитът да замаскира факта, че той е бил зад волана и е причинил жестока катастрофа, като преместил на шофьорското място загиналия при инцидента негов приятел, донесе 6-годишна ефективна присъда на 25-годишния Джефер Алиев. Русенският окръжен съд реши наказанието да бъде изтърпяно при първоначален общ режим. Освен това отсъди младият мъж да стои без книжка 9 години. Това е максималният възможен срок, който законът предвижда в подобна ситуация. Това бе и наказанието, което прокуратурата поиска. Присъдата обаче със сигурност ще се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново, тъй като двамата адвокати на Джефер пледираха той да бъде изцяло оправдан.
Злополучният инцидент станал в малките часове на нощта на 26 февруари 2013 година. Никоя от страните по делото не оспори вчера, че аудито е криволичело по пътя Помен-Могилино и се е врязало между две дървета, след като седналият зад волана вдигнал над 129 км/ч.   Основният въпрос беше кой е карал - дали 25-годишният общ работник Джефер, или загиналият 33-годишен Деян. Самият Джефер бе категоричен, че не е шофирал, но експертизите по делото доведоха до други изводи. Маратонка на нестандартно място обаче постави под въпрос обясненията на оживелия младеж.
Аудито всъщност било на майката на Деян. В деня преди тежкия инцидент загиналият се върнал в Помен от тържество по случай рождения ден на сина си в Русе. Още преди обед седнал в селската кръчма и се почерпил подобаващо. След около 8-часов запой звъннал по телефона на съпругата си Айше, която била в Русе, и й заявил, че си ляга да спи. Към 23 часа, след дрямката, решил да продължи започнатото в кръчмата, запалил аудито на майка си и отишъл да се весели. Там седнал на масата на Джефер. Към 1 часа и двамата видимо пияни излезли от заведението, а камерите записали, че Джефер се качил на шофьорското място и потеглил с колата на майката на Деян. На главният път за Могилино аудито фучало с близо 130 км/ч, а почерпеният водач не успял да задържи управлението на колата и след влизания ту в левия, ту в десния банкет тя се завъртяла и се блъснала между две дървета. Джефер се разминал с одрасквания и сравнително леки контузии, но Деян издъхнал почти веднага след жестоката катастрофа. Макар и пиян, младежът осъзнал какво се е случило и за да прикрие стореното от него, преместил трупа на Деян на шофьорското място, като му приписал авторството на престъплението. Това поне бе версията на прокуратурата. Държавното обвинение отчете и факта, че Джефер има книжка едва от 2012 година, а вече има зад гърба си 4 наказания от КАТ. В деня на инцидента той не е имал право да кара, тъй като е бил с отнета книжка заради шофиране след употреба на алкохол.
Според Джефер и защитата му, младежът не е бил в състояние да мисли за прикриване на следи и виновни, тъй като е бил в шок и на няколко пъти е губил съзнание. Освен това не е имал физическа възможност да премести съвсем сам труп, тъй като колата била смачката, а от двете й страни имало дере и дърво и самият той излязъл с мъки от нея.
„Не съм карал колата. Не съм бутал Деян. Седнах да шофирам, за да закарам Деян до тях, тъй като той беше много пиян и се страхувах да не направи някоя беля. Като свих на неговата улица обаче, той ми каза да си сменим местата и той седна да кара, защото искаше да ходим на гости в Могилино. По пътя вдигна страшна скорост и изтърва на няколко пъти управлението на колата“, разказа пред съда Джефер. Всъщност и двамата в злощастната вечер са били доста почерпени. Джефер е бил с 1.20 промила алкохол в кръвта, а Деян - със забележителните 3.87 промила.
Експертизите по делото обаче показали, че по въздушната възглавница на шофьорското място има следи от ДНК-то на Джефер, а след като спихнала и еърбегът се нагънал, по него се появили и следи от кръвта на Деян. Според прокуратурата те са се появили, след като трупът бил преместен на шофьорското място. Ключов момент е и намирането на маратонка на пътническото място до шофьора. Според прокуратурата при преместването на трупа обувката е била заклещена в нагънатите ламарини на колата и Джефер не е успял да я измъкне. Затова сложил на шофьорското място Деян без една обувка. Според Джефер обаче, докато карал, Деян се оплакал, че маратонките му стягат и хвърлил едната вдясно и така попаднала на съседното място.
„Случват се нежелани събития, които преобръщат живота на човек. Такъв е този случай, който ще остави траен отпечатък в живота на Джефер“, пледира един от адвокатите му и поиска младежът да бъде изцяло оправдан. Съдът обаче реши, че 25-годишният мъж е виновен за престъплението. Вчера в съда като частен обвинител застана съпругата на загиналия Деян, която обаче не поиска обезщетение за смъртта на бащата на детето си.