Всички почитатели на хубавите ракии ще стоплят небцето и душата в следващите три дни, когато във фоайето на НДК ще се съберат най-добрите производители на ракия.

"Да върнем ракията обратно на българите. Да покажем, че вече не са два или три вида на пазара, а има наистина голям букет от различни видове ракии с невероятно качество". С тези думи организаторът на събитието Ивайло Жеглов откри първия Балкански ракия фест в София. На него ще можете да се насладите на безплатни дегустации, да видите конкурса за най-добра напитка, да си купите бутилки на цена на производител и дори да се снабдите с техника за варене на ракия в домашна обстановка.

Според Жеглов хората започват да пият съвсем други питиета с шопската салата, което се отдалечава от българската традиция. "Искаме да покажем, че ракията е напитката на българите", заяви той.

На Балканския ракиен фестивал участват представители на наши съседни страни като Гърция, Турция, Сърбия и Македония. Внимание привлича специална реколта троянска сливова ракия. Тя държи на качеството и традициите. Реколтата е от 1989 г. и е произведена в една единствена бъчва, което прави ракията толкова изключителна. Шишето е уникално по рода си, обло е и има поставка, направена от сливово дърво. Доста добра за ценители, тъй като е отлежавала 24 години и е попила от бъчвата специфичен дъбов привкус.

Опитахме и сръбско вино, наложило се като официално вино на австро-унгарския кралски двор. "Това е напитка, която се е пила в едни доста размирни времена в края на 18 и началото на 19 век. Виното, наречено "Бермет" е правено от сръбските монаси, които брали и слагали в него над 20 вида билки. Самото име "Бермет" означава "знаем как да берем."

Нито един от двата пола не признава кой пие повече ракия, но организаторите са обещали да съставят анкета и да подредят вкусовите предпочитания на българина, на върха, на които се очаква да застане българска ракия. Според участниците не е хубаво да страдаме от предразсъдъци, защото по-важното е да пием това, което харесваме. Нека не забравяме, че виното е доста сериозен антиоксидант, полезен за организма, но стига да се консумира в нормални и умерени количества.